<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128982" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първата в Евр...

“Биткойн нацията” Ел Салвадор рисукува да фалира след експеримента с криптовалутата

12 Май 2022
0 357

Експериментът на правителството в Ел Салвадор с превръщането на биткойн в официална валута рискува да доведе страната до фалит. Това е възможно заради рязкото поевтиняване на криптовалутата, в която президентът Найиб Букеле се “кълне”, пише Булевард България.

Държавните облигации на Ел Салвадор се търгуват на 40% по-ниска стойност от първоначалната. А инвеститорите започват да се съмняват дали Букеле ще може да покрие следващото плащане по държавния дълг. Според El Pais, само Украйна изпреварва Ел Салвадор по срив на стойността на държавни ценни книжа в този период.

&#8220;Биткойн нацията&#8221; Ел Салвадор рисукува да фалира след експеримента с криптовалутата

Хипстър-президентът на Ел Салвадор гради “биткойн нация”

За разлика от латиноамериканската държава, Украйна е във война. 

Биткойн изгуби около 50% от стойността си към юли 2021 г.

През септември 2021 г. Найиб Букеле обяви, че държавата започва да приема биткойните като втора законна парична единица. Преди това Ел Салвадор се разплащаше само в щатски долари.  

В Ел Салвадор добиват биткойни, използвайки енергия от вулкани (видео)

Още тогава Fitch обяви, че експериментът е изключително рисков заради обичайната ценова волатилност на криптовалутите, слабите връзки на банковия сектор с финансовите пазари и липсата на масова интернет-свързанос на населението на Ел Салвадор. 

Хипстър-президентът на Ел Салвадор гради "Биткойн нация"

През февруари агенцията снижи кредитния рейтинг на държавата до CCC – или “боклук”. Това силно ограничава възможността на Ел Салвадор да взима нови заеми от международните пазари.

През януари 2023 г. Ел Салвадор ще трябва да плати вноска по еврооблигации за 800 млн. долара.

Съотношението на дълг към БВП на страната ще достигне до около 86,9% през 2022 г. 

Хиляди жители на Ел Салвадор излязоха на протест срещу биткойна (видео и снимки)

Президентът Найиб Букеле обяви, че е наредил купуването на още 500 биткойна за 15,5 милиона долара, след като криптовалутата поевтиня с над 8% за един ден. Общите резерви от биткойни на Ел Салвадор се оценява на около 71,7 млн. долара по текущите цени. За сравнение – през септември Букеле плати 103 млн. долара, за да придобие първата голяма сума от криптовалутата. 

&#8220;Биткойн нацията&#8221; Ел Салвадор рисукува да фалира след експеримента с криптовалутата

Букеле планираше да пусне “биткойн-облигации” през март, като се надяваше да привлече общо 1 млрд. долара. Този план беше отменен заради “неблагоприятни пазарни условия”. 

Друг план на Букеле е “Биткойн сити” в подножието на вулкана Кончагуа. Това трябва да е първият “хъб” за търговия с криптовалута, който ще се захранва с геотермална енергия. 

40-годишният Букеле е бивш маркетинг директор и предприемач, който управлява страната от 2019 г. Критикуван заради авторитарни и популистки решения, Букеле използва властта си както за сплашване на опозиционни журналисти, така и за разправа с местните криминални групировки.

“Биткойн нацията” Ел Салвадор рисукува да фалира след експеримента с криптовалутата

Източник: Булевард България
Снимки: Instagram/nayibbukele, Facebook/nayibbukele

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции