<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108833" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шаманът на QAno...

Бивша служителка в Tesla обвини компанията на Илон Мъск в сексуален тормоз над жените

20 Ноември 2021
0 722

Бивша служителка в Tesla обвини компанията на Илон Мъск в сексуален тормоз над жените.

Да напуснеш работа с диагноза “посттравматично стресово разстройство”, не говори никак добре за професионалната среда – дори когато става дума за компания, оценявана на повече от 1 трилион долара като Tesla

Производителят на електромобили беше даден на съд от 38-годишна бивша служителка на завода във Фримонт, Калифорния, която твърди, че е подлагана на вулгарно и унизително отношение от страна на колегите си, а ръководството нa Tesla е отказало да се намеси въпреки нейните сигнали, пише Булевард България

Жена загина, след като батерията на електромобила ѝ Tesla се запали при катастрофа (видео и снимки)

Жалбоподателката се казва Джесика Бараза и е майка на две деца. Тя твърди, че условията на работа в завода са приличали по-скоро на “архаична строителна площадка или на мъжко общежитие, отколкото на високотехнологична компания в сърцето на прогресивната култура на Сан Франциско“. 

Бивша служителка в Tesla обвини компанията на Илон Мъск в сексуален тормоз над жените
Снимка: Unsplash/Markus Spiske

Колегите на Бараза са си позволявали да обсъждат външния й вид, описвайки тялото й като “бутилка Кока-Кола”, с цинични коментари за гърдите и задните й части. Тя разказва за случай, в който неин сътрудник я е прегърнал през кръста, вдигнал я е и я е сложил до себе си. При друг инцидент колега е поставил крака си между нейните бедра, докато тя се е връщала от обедна почивка. 

“След близо 3 години тормоз човек остава без чувство за сигурност – това почти те дехуманизира”, разказва жената пред Washington Post, като твърди, че в завода на Tesla са създадени “кошмарни условия” на ненаказуем сексуален тормоз. Неадекватната култура на работа, според нея, е поощрявана от самия връх на компанията. Тя дава пример с туит на Илон Мъск, в който той се шегува, че обмисля да основе университет с акронима TITS (жаргонната дума за “женски гърди”) – Тексаски институт за технологии и наука. 

Клиенти побесняха, след като “Tesla” с паднала батерия блокира паркинга на най-големия мол във Великобритания (снимки)

Бившата служителка се е оплаквала не веднъж от случващото се. В една от ситуациите нейният пряк ръководител я посъветвал да спре да носи тениски, които привличат внимание към бюста й.

“Тогава аз бях облечена в работна блуза, предоставена от Tesla”

Бараза е подала и жалба до отдела по човешки ресурси през септември и октомври, но не е получила никакъв отговор. Пред Reuters тя твърди още, че компанията е деактивирала email-адреса на HR-отдела си след нейните оплаквания.

Бивша служителка в Tesla обвини компанията на Илон Мъск в сексуален тормоз над жените
Снимка: Unsplash/Salman Hossain Saif

Не е ясно дали ръководството на завода е осбъждало проблемите с работната среда, но Бараза ги обвинява и за още нещо – Tesla изисква от много свои служители да подписват задължителни споразумения за арбитраж, според които всички спорове по работни въпроси трябва да се разрешават извън съда. 

Адвокатите на жената твърдят, че тези документи са незаконни и неприложими

Свидетелските показания на Бараза са потвръдени от трима бивши и настоящи служители на завода пред Washington Post. Te казват, че са присъствали на инцидентите, описани в жалбата й, или сами са попадали в ситуации на недопустим вербален и физически тормоз от мъжете в производствената база. 

Това е принуждавало някои от жените да излизат в дълъг отпуск или да напускат работните си места окончателно. 

Илон Мъск оставя потребителите в Twitter да решат дали да продаде 10% от акциите на Tesla

Подобни случаи е имало и преди

33-годишна жена, която е работила в съседен завод на Tesla за производство на седалки, описва сходна култура на поведение. Колегите й – мъже са оценявали жените във фабриката по “бройна система” според нивото на привлекателността им. 

“Не знам дали е заради 12-часовите смени или заради нещо друго, но тези момчета се държаха така, сякаш никога не са виждали жена. Наистина се чувстваш като парче месо в тази среда”, казва Алиса Бликман.

Бивша служителка в Tesla обвини компанията на Илон Мъск в сексуален тормоз над жените

Друга бивша служителка в Tesla на име Налели Гамбоа казва, че в някои от случаите не само мъже, но и жени са съучаствали в унижението на сътрудничките си, мислейки, че всички се забавляват. 

Мъж на име Джеймс Рамирез, който е работил заедно с Бараза до април 2020 г., също потвърждава, че е чувал по неин адрес “неща, които не бива да се казват в работна среда”. 

“Когато едно момиче мине през площадката, всички мъже започват да й подвикват “Ей, к***о”, или да я свалят. Това е много неадекватно поведение”, казва той. Рамирез описва жалбоподателката като отдадена на работата си жена, която е преживяла сериозен стрес заради атмосферата в завода. 

Бивша служителка в Tesla обвини компанията на Илон Мъск в сексуален тормоз над жените

Източник: Washington Post, Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции