<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141915" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Френска меди...

Бившите управляващи осъдиха заявката на служебния кабинет за преговори с “Газпром”

22 Август 2022
0 133

Подновяването на преговорите с “Газпром” е озадачаващ ход. Такива разговори са били водени и по време на предишния кабинет, но не са дали резултат. Така от “Продължаваме промяната” (ПП) коментираха заявката на служебното правителство да започне преговори с руския газов монополист за доставки за България, пише Свободна Европа.

Техните бивши коалиционни партньори от “Демократична България” (ДБ) реагираха още по-остро. Според тях кабинетът на Радев не защитава националния интерес, а търси начин да направи България отново зависима от Русия.

Реакциите дойдоха, след като в понеделник министърът на енергетиката каза, че преговорите с “Газпром” са “неизбежни”.

Служебният кабинет: Очевидно ще трябва да се обърнем към “Газпром”

Бившите управляващи осъдиха заявката на служебния кабинет за преговори с &#8220;Газпром&#8221;

В края на април “Газпром” едностранно и в нарушение на договора прекрати доставките на газ за България. Това се случи заради отказа на страната да плаща за доставка на природен газ по нова схема.

“Разговори с “Газпром Експорт” са водени нееднократно и от предишния кабинет, но това не даде резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и сега, а зимният сезон предстои”, посочи Радослав Рибарски от ПП, който беше председател на комисия по енергетика в миналия парламент.

“Лутането на служебния кабинет поставя под сериозна опасност цялата енергийна система на страната”, добави още той в позиция, изпратена до медиите.

В нея се казва още, че при наличието на свободен капацитет за разтоварване остава загадка защо служебният кабинет е отказал договорените количества газ от САЩ. По-рано министър Росен Христов каза, че правителството ще приеме само един от седемте танкера, защото не е успяло да договори изгодни условия за разтоварването.

Владислав Панев от ДБ също критикува изявлението на служебните управляващи и го определи като “лъжи” и “баламосване на обществото”. По думите му не е вярно, че цената на “Газпром” е най-изгодна.

“Цената на природния газ от Газпром се определя на базата на TTF Амстердам, който скочи двойно за месец и половина, като този компонент е над две трети от теглото. И цената на петрола, която пада. Тоест, тя не може да бъде много по-ниска от пазарните цени”, написа Панев във Фейсбук.

Ивайло Мирчев от ДБ също осъди служебното правителство, което според него “иска да върне България към руската енергийна зависимост”.

“Вместо да се защитава националният ни интерес се търси начин как отново България да бъде направена зависима от волята на Путин. Газпром не е просто доставчик на газ. Това е геополитически инструмент за влияние на Путин”, каза Мирчев.

Същевременно Делян Добрев от ГЕРБ обвини кабинета на Кирил Петков и Асен Василев за ситуацията. Той обаче коментира, че няма обяснение защо служебното правителство се е отказало от танкерите с втечнен газ.

След като “Газпром” едностранно наруши договора и спря доставките към България, правителството на Кирил Петков съобщи, че търси алтернативи.

В края на юли кабинетът договори доставката на американски втечнен газ със 7 танкера от компанията “Шиниър”. Тогава Петков каза, че остава следващото правителство да потвърди договореното и да осигури терминали за разтоварване в Гърция или Турция.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Бившите управляващи осъдиха заявката на служебния кабинет да преговаря с “Газпром”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции