<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110271" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протестиращи...

BMW пусна клип, заснет на фона на паметника “1300 години България” край Шумен (видео)

01 Декември 2021
1 10971

BMW пусна клип, заснет на фона на паметника “1300 години България” край Шумен, пише Булевард България.

Новият XXL SUV Concept XM на BMW предизвика вълна от коментари при представянето си в Маями. Дълъг е повече от пет метра, тежи около 2,5 тона и изглежда супер агресивен.

BMW пуска нов изцяло електрически SUV с пробег 480 км с едно зареждане за 67 500 евро (видео и снимки)

Повечето зрители на клипа на новия автомобил, който трябва да излезе на пазара в края на 2022 година, не знаят, че музикалното видео е снимано на фона на паметника “Създатели на българската държава”, известен още и като “1300 години България”.

BMW пусна клип, заснет на фона на паметника "1300 години България" край Шумен

Той е построен през 1981 г. в чест на 1300-годишнината на българската държава. Монументът е разположен на Шуменското плато, а специфичният му силует може да се види от разстояние 20-30 км. 

Комплексът се състои от 8 бетонни елемента, които образуват две полуоткрити зали. 

В една от тях е представен новият SUV на BMW – BMW Concept XM, първият електрифициран модел High Performance от BMW M, а зад колата се четат думите на хан Омуртаг: „Човек, дори и добре да живее, умира и друг се ражда и нека роденият по-късно, като види тези писмена, си спомни за този, който ги е направил… името му бе Ювиги хан Омуртаг.”

В композицията “Създатели на българската държава” има фигури на българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I. Най-голямата скулптура е посветена на Създателя на българската държава – хан Аспарух, който забива меча си в земята и изрича думите: „Тук ще бъде България! – под това небе, на тази земя“.

На 18 метра височина до него са статуите на Тервел, Крум и Омуртаг – владетелите, които утвърждават българската държава, а около тях са изобразени откъси от стари византийски хроники. 

BMW пусна клип, заснет на фона на паметника &#8220;1300 години България&#8221; край Шумен (видео)
Уникално местоположение, експресивен танц и необикновен концептуален автомобил

Паметникът „Създатели на българската държава” е дълъг 140 м и висок 70 м. За изграждането му са използвани 2400 тона арматурно желязо и  50 000 куб. м бетон.

Описанието на клипа в официалния YouTube канал на марката гласи: “Вдъхновяващо музикално видео, съчетаващо уникално местоположение, експресивен танц и необикновен концептуален автомобил.”

BMW пусна клип, заснет на фона на паметника "1300 години България" край Шумен

“В рамките на Art Basel Miami Beach през 2021 година BMW M GmbH за пръв път представя пред света една експресивна нова автомобилна концепция: BMW Concept XM. Моделът осигурява поглед към най-мощния автомобил BMW M, произвеждан някога серийно, чието производство ще започне в края на следващата година”, казват от компанията. 

Огромната бъбрековидна решетка, която е почти осмоъгълна, двата двойни задни ауспуха и изобилието от ръбове и остри линии между тях поляризираха мненията в автомобилния свят за новия SUV Concept XM. 

BMW Concept XM ще е с електрически пробег до 80 километра.  Новоразработеното M Hybrid задвижване на BMW Concept XM комбинира V8 двигател с динамичен електромотор и развива максимална мощност от 550 кВт/ 750 к.с. и максимален въртящ момент от 1 000 Нм.

BMW пусна клип, заснет на фона на паметника “1300 години България” край Шумен

Източник: Булевард България

Снимки и видео: BMV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции