<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128567" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Байдън подпи...

Борис Немцов през 2014-та: Путин би водил война в Украйна (видео)

10 Май 2022
0 6305

Борис Немцов през 2014-та: Путин би водил война в Украйна – това обявява опозиционерът пред украинската телевизия “Канал 5” в интервю, публикувано на 25 април 2014 година.

В интервюто Немцов обяснява, че руският президент е готов на всичко, за да получи повече власт. Дори това да означава да води братоубийствена война в Украйна. Дори това да е за сметка на руския народ, който няма достъп нито до пари, нито до лекарства. Власт, за която по думите на опозиционера Путин би платил с живота на руснаците.

Борис Немцов през 2014-та: Путин би водил война в Украйна (видео)

Психолози: Путин има Цезарска лудост

10 месеца след това изказване Борис Немцов е убит. Кой обаче беше той?

Политическата биография на Борис Немцов е богата и разнообразна. През 90-те години той е сред “младите бунтари” на руската политика: страстен реформатор без комунистически произход. Едва 32-годишен (през 1991) – той става най-младият губернатор на нова Русия.

В региона на Нижни Новгород, който по онова време е почти изцяло изолиран заради военното си производство, той провежда либерални реформи, оценени впоследствие като образцови от руското правителство. На 36 години става вицепремиер и е смятан за възможен наследник на Борис Елцин – първия руски президент.

Но става друго. Първоначално Немцов търси сътрудничество с наследника на Елцин – Владимир Путин. Скоро след това обаче излиза в опозиция с партията си “Съюз на десните сили”. През 2004 Немцов поддържа “Оранжевата революция” в Украйна и става и съветник на либералния президент Виктор Юшченко, с което предизвиква гнева на руското ръководство около Путин.

По-късно Немцов критикува анексията на Крим и определя необявената война в Източна Украйна като агресия на Москва спрямо съседната държава.

Поръчителят и до днес не е известен

Разследванията след смъртта на Борис Немцов бързо отвеждат към Чечения: петима души са задържани, единият от тях се самоубива с граната, за да не бъде арестуван. 35-годишният Заур Дадаев, офицер от т.нар. Вътрешни войски на Министерството на вътрешните работи признава, че е той е бил стрелецът. През 2017 е осъден на 20 години лагер, четиримата му съучастници получават присъди между 11 и 19 години затвор.

Твърдеше се, че в дъното на убийството са двама чеченци, които били обещали на наемните убийци най-малко 15 милиона рубли (около 210 000 евро). Въпросните двама обаче така и не бяха открити. Не станаха известни и мотивите им, посочва дъщерята на убития политик Жана Немцова.

Тази следа можеше да отведе и до висшите политически среди на авторитарно управляваната република Чечения. Но тя така и не бе проследена, изтъкват критиците. По повод петата годишнина от убийството на Немцов Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съветът на Европа разкритикуваха резултатите от разследванията. Те призоваха за независимо международно проучване на случая.

Руските власти обаче винаги досега са отхвърляли подобен вид призиви. Кремъл не почете с нито една дума паметта на бившия вицепремиер, който в последните си дни е бил и депутат в един регионален парламент. Молбите за поставянето на паметна плоча на мястото на убийството или за преименуване на моста над река Москва в “Немцов” бяха отхвърлени.

Московските власти методично отстраняват всички цветя, оставени на мястото на убийството. Това нерядко е съпроводено от сблъсъци с активистите, срещу които се прилага и насилие. Въпреки това от пет години насам там всеки ден се оставят свежи цветя. Едва след много прения бе дадено разрешение на частни инициативи да поставят паметни плочи на две сгради, в които е живял Немцов.

Борис Немцов през 2014-та: Путин би водил война в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции