<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128293" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Акция на соли...

Британско проучване: Само България и Гърция от ЕС смятат, че Русия не носи отговорност за ситуацията в Украйна

08 Май 2022
1016 47640

Британско проучване: Само България и Гърция от ЕС смятат, че Русия не носи отговорност за ситуацията в Украйна, пише Свободна Европа.

Това показват резултатите от ново социологическо проучване в британска международна фирма за пазарни проучвания и анализ на данни YouGov. Изследването е проведено с Европейския университетски институт по повод конференцията за състоянието на Съюза във Флоренция през 2022 г.

Проучването е базирано на представителни извадки в 16 страни от Европейския съюз плюс Обединеното кралство. Теренната работа е проведена между 1 и 25 април.

Резултатите показват, че 44% от българите смятат, че за ситуацията в Украйна е отговорна изцяло НАТО. Други 13% смятат, че отговорността е поделена между НАТО и Русия. Така България става странста с най-голям дял хора, които винят НАТО – общо 57%. На второ място е Гърция с 56%, а на трето – Словакия с 45%.

В Скандинавия, Обединеното кралство, Полша и Холандия повече от 70% от хората смятат Русия за основен отговорник.

https://twitter.com/YouGov/status/1522624960430235649/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1522624960430235649%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.svobodnaevropa.bg%2Fa%2F31839605.html

Според авторите на проучването “тези резултати показват, че европейската общественост е по-раздвоена, отколкото бихме сметнали, ако съдим по сегашния дискурс за единни европейски отговори на войната в Украйна”.

Проучването разглежда и подкрепата на европейските страни за редица инициативи, насочени към справяне с руската инвазия в Украйна. Огромна подкрепа е изразена за изпращането на хуманитарна помощ на Украйна (84%), позволяваща на бежанци от Украйна да влязат в европейските страни (80%) и техните пазари на труда (71%).

Най-малка част подкрепят ипращане на войски, които да се включат във войната заедно с Украйна в операция на НАТО – средно едва 31%. Също така малка част от европейците са готови да приемат по-високи енергийни разходи поради санкциите, наложени на Русия. Но все още 42% подкрепят самите санкции.

Между 30% и 49% е подкрепата за бързо присъединяване на Украйна към ЕС .

Мнозинство от близо 58% подкрепя изпращането на оръжия и военно оборудване в Украйна (58%). Но разликите в реакциите по тази тема варират. Според проучването хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са предимно много скептични към изпращането на оръжия или военна техника. Също така категорично се противопоставят на изпращането на каквито и да е войски в Украйна. Но някои от посочените страни вече са изпратили някаква военна помощ.

Според авторите на проучването разликата в отговорите в тези страни се дължи на силни исторически връзки с Русия, религиозни връзки, както и афинитет между техните леви или комунистически партии и Русия. Споменава се също така скептицизъм към Запада и НАТО, в някои случаи и “откровен антиамериканизъм”.

Британско проучване: Само България и Гърция от ЕС смятат, че Русия не носи отговорност за ситуацията в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • ФЕН НА РУСИЯ!!!!

    09 Май 2022

    тия смешници дори не са в ЕС кви проучвания кви 5 лв

Покажи всички Скрий

Реакции