<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122103" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков ...

Брюксел чака да върнем още 28,7 милиона евро от къщите за гости

15 Март 2022
0 551

Брюксел чака да върнем още 28,7 милиона евро от къщите за гости, пише Dir.bg. Това съобщи Кристина Бохман, представител на дирекцията по земеделие на ЕК при изслушване в комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол.

По нейните думи останалата част от средствата, които подлежат на възстановяване, вече са върнати от нашата страна. Бохман отбеляза, че българските власти сами са решили в новия бюджет на ЕС до 2027 г. да не залагат повече подобни проекти.

Според нея само в България се наблюдават толкова масови съмнения за нередности със средствата по този фонд. Mакар че са извършени 21 проверки в 10 страни от ЕС, съобщава кореспондентът на БТА.

Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала заяви, че у нас от 746 къщи за гости, получили над 103 милиона евро финансиране, 377 са били проверени. Нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места. Той отчете, че българските власти са проверили 288 къщи и за 253 са установили нарушения – 88 на сто.

Итала добави, че за 158 къщи е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло. Общо 456 къщи не са били проверени, защото сроковете за това са изтекли, поясни той.

Представителите на Европейската народна партия в парламентарната комисия нарекоха случая с българските къщи “ужасяващ”. От името на социалистите и демократите евродепутатът Цветелина Пенкова призова за понасяне на отговорност. Тя отбеляза, че досега по повдигнатите обвинения няма присъди.

Брюксел чака да върнем още 28,7 милиона евро от къщите за гости

Десет съдии си направиха отвод по делото за къщата за гости с европари на Александър Манолев

Според групата на Зелените докладът за къщите за гости е съкрушителен.

Евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) определи данните като тревожни и изрази очакване онези, които умишлено са злоупотребили и са изправени на съд, да понесат отговорност. Подобни срамни постъпки създават образа на цяла държава, посочи той.

Новаков препоръча ЕК и ОЛАФ да разработят способи за по-ранно засичане на нередности.

Брюксел чака да върнем още 28,7 милиона евро от къщите за гости

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции