<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128900" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков след в...

“Булгаргаз” обяви цена за юли, но не и за май и юни

11 Май 2022
0 78

Изненадващо в сряда “Булгаргаз” излезе с прогнозна цена на синьото гориво за юли, независимо че дружеството не е обявило какви са изчисленията му за май и юни, пише Mediapool.

Прогнозната цена за юли е 142.11 лева за мегаватчас.

Обявеното очакване за юли може да се сравнява само с действащата цена на синьото гориво за април, която е 142.59 лева за мегаватчас. Спрямо нея прогнозната цена за юли е с 48 стотинки по-ниска.

Енергийното министерство проверява цената на газа за май

Преди ден енергийният регулатор отложи заседанието за утвърждаване на цената на природния газ за май, тъй като все още не е готово финалното заявление на държавния газов доставчик “Булгаргаз”. Цената, която се очаква да е с над една трета по-висока спрямо предходния месец, трябваше да бъде внесена за одобрение на 4 май. Обяснението на “Булгаргаз” бе, че в калкулациите трябва да влязат и договори за доставки, които да заменят спрените количества от “Газпром”.

Това се случи заради отказа на България да плаща в рубли, а не в договорената валута – щатски долари.

&#8220;Булгаргаз&#8221; обяви цена за юли, но не и за май и юни

Близо половин месец бизнесът ще трябва да работи, но без да знае каква ще му е накрая сметката за газ и без да може да си направи собствените разчети за работа.

В сряда и президентът Румен Радев призова “Булгаргаз” И КЕВР да обявят цените на газа.

Прогнозната цена за юли е 142.11 лева за мегаватчас или 72.66 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха привечер в сряда от дружеството.

Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 май.

За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през юли на 11 май са в приблизителен размер от 95.50 евро за мегаватчас, посочват още от дружеството.

Окончателно предложение за цената на природния газ за юли 2022 г. ще бъде депозирано от “Булгаргаз” в КЕВР на 1-ви юли.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции