<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100608" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стотици мърт...

Черен лешояд е намерен отровен в района на Крумовград

22 Септември 2021
1 170

Черен лешояд – птица от застрашен вид, е намерен отровен в района на Крумовград, съобщава bTV, позовавайки се на съобщение от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

След откриването й от местен жител, птицата е била транспортирана до ветеринарна клиника в града, но е умряла. “В гушата на птицата е открита храна, а мухите, които кацат по клюна, веднага умират – явен знак, че лешоядът е отровен”, обясняват от БДЗП.

По тяхна информация, полицията разследва случая, по сигнал на РИОСВ – Хасково. Назначена е ветеринарно-медицинска експертиза, извършена е аутопсия и са взети проби за лабораторен анализ и установяване на вида на отровата.

Репортерът ни Виктория Симеонова спечели награда “Див кестен” за зелена журналистика (РЕПОРТАЖ)

Черен лешояд е намерен отровен в района на Крумовград

“Ако отровната примамка е все още в природата, то тя ще продължава да бъде смъртоносна заплаха за други редки видове. Сред тях са птици, дивеч, домашните животни, биоразнообразието като цяло и местните хора”, изразяват своето опасение от природозащитното дружество.

Черният лешояд е защитен от Закона за биологичното разнообразие вид и посегателствата над него са напълно забранени. Видът гнезди в гръцката част на Източни Родопи. Отделни индивиди ежедневно посещават българската част на планината в търсене на храна.

Черен лешояд е намерен отровен в района на Крумовград

Видео: Васил Пешев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции