<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102708" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бездомник ра...

Ситуацията с Covid-19 в Сърбия е много тревожна

08 Октомври 2021
0 1411

Чашата на търпението е преляла: лекарят Слободан Маринкович е внесъл в сръбската прокуратура жалба срещу министър-председателката Ана Бърнабич. Професорът по медицина я обвинява в бездействие. И по-конкретно за това, че от отличник във ваксинирането Сърбия се е превърнала в двойкаджия, пише Дойче веле.

Както съобщава “Зюддойче Цайтунг”, в Европа в момента няма друга страна, в която да има толкова много нови инфекции на глава от населението, колкото в Сърбия. Изданието съобщава, че през последните седмици бройките ежедневно са били над 7000 дневно. А всеки трети тест за Covid-19 е бил положителен. Но реалният брой на новозаразените в седеммилионната страна е вероятно дори още по-висок.

Няма достатъчно апаратура, липсват и лекари

Авторът на статията Флориан Хасел цитира лекари от сдружението “Обединени срещу Covid-19”. Те казват, че болниците са препълнени, че няма достатъчно апарати за интубиране. А болни чакат пред сградите на болниците по цяла нощ, за да бъдат настанени. Липсата на лекари и медицински персонал също е сериозен проблем. Дотолкова, че се налагало в отделенията за Covid-19 да работят гинеколози, психиатри или помощен персонал. Според Слободан Маринкович бездействието на сръбското правителство е “изложило на опасност здравето и живота на стотици хиляди сърби”.

“Зюддойче Цайтунг” припомня, че в началото на пандемията през 2020 г. Сърбия обяви изключително строг локдаун. На хората е било разрешено да ходят само до най-близкия супермаркет. А полиция и военни са контролирали дали се спазва вечерният час. “Но първоначално постигнатите успехи се изпариха”, коментира изданието. И пояснява, че едва 42% от населението са получили поне първа доза от ваксините, а 40% са изцяло ваксинирани. “В момента дори ваучерите за пазаруване и паричните премии не могат да накарат хората да се ваксинират”, пише авторът.

И в Сърбия, подобно на други балкански страни, има широко разпространено недоверие към властите. Освен това хората там масово се доверяват на всевъзможни природолечения и чудотворни средства – такива схващания са разпространени дори и сред лекарското съсловие. Пред “Зюддойче Цайтунг” един белградски учен разказва, че негов колега бил твърдо против ваксините – бил убеден, че ако си сложи по една скилидка чесън в ноздрите, нямало да се зарази. Неотдавна обаче мъжът починал именно от Covid-19.

Сръбски лекари предупреждават, че ситуацията може да се влоши още повече. А лекарското сдружение “Обединени срещу Covid-19” настоява в Сърбия да бъдат наложени строги ограничения за поне четири седмици – да се затворят магазини, търговски центрове, ресторанти, културни и спортни зали, както и училища.

Covid-19: Ситуацията в Сърбия е много тревожна
Политиците и непопулярните мерки

Съветите на медиците обаче биват игнорирани от месеци насам, пише “Зюддойче Цайтунг” и цитира белградския лекар Предраг Кон, който на 29 септември силно недоволствал от факта, че Кризисният щаб за справяне с Covid-19 не се бил събирал на заседание вече над две седмици. Министър-председателката Ана Бърнабич признава, че ситуацията е “катастрофална”, но в началото на октомври обяви, че не вярва на ограничителните мерки, а само на ваксините.

Засега обаче правителството отказва да наложи исканото от медиците задължително ваксиниране или поне задължително ваксиниране на всички държавни служители. Според германското издание, най-вероятната причина за това е, че президентът Александър Вучич, който в действителност взима всички решения за управлението на страната, не желае да застраши своето преизбиране през април догодина с въвеждането на непопулярни мерки.

Covid-19: Ситуацията в Сърбия е много тревожна

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции