<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105886" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Vax е думата на...

Д-р Стойчо Кацаров на пресконференция: Ситуацията е критична (видео)

02 Ноември 2021
1 4388

„Ситуацията е критична. Изправили сме се пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация”. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, в която участват съсловните организации.

Да се пазим и да пазим другите, призова Милка Василева, председател на съсловната организация „Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи”.

Мрачен рекорд: 310 българи с Covid-19 са починали през изминалото денонощие

„Без професионалисти по здравни грижи ситуацията е много трагична”, заяви Василева. По думите й около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани. „Те обаче не достигат. Има недостиг. Възрастните колеги се пенсионират, млади няма”, каза Василева. „Ваксинирайте се, спазвайте дистанция, бъдете отговорни към себе си”, призова тя.

Над 40% са ваксинираните специалисти по дентална медицина, обясни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Д-р Стойчо Кацаров на брифинг: Ситуацията е критична

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, забравихме хепатит, забравихме карциномите, забравихме сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, каза още той. 

„Числата са красноречиви. Над 90% от хоспитализираните пациенти са неваксинирани”, отбеляза Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Страхът се бори със знание. А то трябва да се предостави от лекари и фармацевти по достъпен и разбираем начин”, смята Сербезова. Тя смята, че Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да влезе в ролята си „в тази позакъсняла кампания”.

Д-р Стойчо Кацаров на брифинг: Ситуацията е критична

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции