<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119276" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отварят нов к...

“Да ни поведе към Олимпиадата”. Как България назначи за национален треньор обвинен за домашно насилие

17 Февруари 2022
0 7566

Материал на Елица Симеонова и Николай Лавчиев за Свободна Европа.

Той беше обвинен от приятелката си в домашно насилие. Случаят стана известен в цял свят. И докато някои страни отказват да работят с него, то България го покани за треньор на национален отбор.

Приятелката му го обвини, че я е нападнал и пребил. Снимката с подутото ѝ посинено ляво око, счупения ѝ нос и драскотините по лицето ѝ предизвикаха възмущение по целия свят. Самият той отрече да ѝ е посягал и определи случая като „сбиване между влюбени“.

На първа инстанция съдът прекрати делото, но прокуратурата обжалва и се очаква решение на втора инстанция. Случаят предизвика остри реакции от политици и олимпийски шампиони. Защо ли? Защото той е известен спортист и треньор в национален отбор. А тя – успешна състезателка.

Сигурно очаквате, че човекът, предизвикал подобен скандал, повече няма да си намери работа, поне в национален отбор. Има обаче места, дори и в Европа, където това е възможно.

На 14 февруари Българската федерация по джудо (БФД) съобщи, че е назначила французина Ален Шмит за главен мениджър на националните ни отбори по джудо. Точно той е участникът в тази история, която разтърси цяла Франция.

„Много съм щастлив и съм горд, че ще представям една нова националност“, е цитиран да казва Шмит след назначението си. „Гледаме в една посока.“

Каква е позицията на федерацията?

Българската федерация по джудо знае за обвиненията в домашно насилие, но казва, че не вижда проблем в назначението на Шмит.

„Абсолютно сме наясно със ситуацията“ каза президентът на федерацията Румен Стоилов. „Човек, който не е осъден, е невинен“.

Правозащитни организации обаче виждат проблем в това назначение.

„Такова е поведението на обществото и държавата ни, в лицето на институции и политици – насилниците у нас се толерират“. Това коментира изпълнителната директорка на Българския фонд за жените (БФЖ) Надежда Дерменджиева.

“Сбиване между влюбени”

През ноември миналата година френската състезателка по джудо Марго Пино обвини своя треньор и приятел Ален Шмит в домашно насилие. Случаят е от нощта на 27 срещу 28 ноември 2021 г. и се е развил в дома на Пино в предградие на Париж.

„Бях обиждана, удряна, главата ми беше ударена в земята няколко пъти. Накрая бях душена“, написа 27-годишната жена в пост в Twitter. „Мислех, че умирам.“

По думите на Пино 38-годишният Шмит я е съборил на пода и е ударил главата ѝ в земята няколко пъти, а след това е започнал да я души. Тя е успяла да се измъкне и да потърси помощ при съседите си, които я скриват в апартамента си и викат полиция.

Прегледът на парамедиците установява, че носът ѝ е счупен, цялото ѝ лице е подуто и покрито със синини. Същата нощ тя подава жалба срещу Ален Шмит. Малко след това той е арестуван.

Самият Шмит твърди, че е бил нападнат от Пино и се е отбранявал. Следите по лицето ѝ той обясни с това, че двамата са се ударили в стена, радиатор и врата. Пред медиите той самият показа наранявания – появи се на пресконференция с насинено око.

Шмит описа случилото се през нощта на 27 срещу 28 ноември като „сбиване между влюбени“.

Френската прокуратура поиска едногодишна условна присъда за треньора. На първа инстанция обаче съдът прие, че няма достатъчно доказателства за вината му и прекрати делото. Прокуратурата обжалва решението и становището на парижкия апелативен съд все още се очаква.

„Той е много спокоен [по отношение на делото]. Щастлив е да изпълни договора си и получи много топло посрещане от българите“, коментира адвокатката на Шмит Каролин Васерман, цитирана от френската телевизия Бе Еф Ем. „Той е напълно спокоен за призовката си пред Апелативния съд.“

“Тя е жертвата”

Случаят на Пино предизвика бурни реакции във Франция и по света. Редица спортисти и политици я подкрепиха.

Президентът на Френската федерация по джудо Стефан Номи каза, че е шокиран от решението на съда да прекрати делото срещу Шмит. Трикратният олимпийски шампион по джудо Теди Ринер изрази съпричастност към Пино и написа, че жертвите на домашно насилие трябва да получават повече подкрепа, а извършителите – адекватни наказания.

„За мен е ясно, че тя е жертвата“, каза министърката на спорта на Франция Роксана Марасинеану.

"Да ни поведе към Олимпиадата". Как България назначи за национален треньор обвинен за домашно насилие

Отзвукът от случая беше толкова сериозен и заради това, че Франция е една от държавите в Европа с най-висок брой жени жертви на домашно насилие. През 2020 г. бяха приети законови поправки в опит за решаване на проблема, а година по-късно вътрешният министър на страната Жералд Дарманен обяви нова стратегия за борба с домашното насилие, която предвижда жалбите да се разглеждат с приоритет, а във всяко полицейско управление да бъде назначен полицай, специализирал в разследването и борбата с такъв тип престъпления.

“Да ни поведе към Олимпиадата”

Заради тази история Шмит се оказа безработен.

Случаят се разигра в деня преди Шмит да замине за Израел, където беше получил работа като треньор на женския отбор по джудо на страната. След обвиненията в домашно насилие израелската федерация по джудо съобщи, че е прекратила договора си с него.

Безработицата му обаче не продължи за дълго, защото по-малко от три месеца по-късно Българската федерация по джудо го назначи за главен мениджър на националните отбори на България. В тази си роля той ще координира работата на всички формации и ще работи в екип със старши треньорите и състезателите.

Президентът на федерацията каза, че Шмит е „специалист, който да ни поведе към Олимпиадата в Париж“.

Адвокатката на Шмит каза, че той не е отишъл в Израел, защото е предпочел работата в България.

„[Това е] доказателството, че въпреки този случай той спокойно продължава работата си като треньор по джудо на високо ниво“, каза тя. „Той е безразличен към медийните прояви на Марго Пино.“

“Проверили сме нещата”

Българската федерация не вижда проблем с назначението. Пред Свободна Европа президентът ѝ Румен Стоилов каза, че тя не би си позволила да назначи „осъждан човек“. Затова по думите му е направена проверка.

"Да ни поведе към Олимпиадата". Как България назначи за национален треньор обвинен за домашно насилие

„Ние не сме разговаряли един път с него. Преди да го назначим сме разговаряли два пъти, тук в България“, каза Стоилов. „Проверили сме нещата, ние работим също с юристи и никога няма да вземем осъден човек.“

Стоилов няколко пъти изтъкна, че федерацията, която се финансира и със средства от държавния бюджет и в момента отново кандидатства за финансиране, не толерира насилието.

„Въобще няма милиграм толеранс. Федерацията по джудо така ги възпитаваме нашите състезатели и състезателки, че насилието дали от мъж, или жена, не се толерира.“

Той потвърди, че знае за отказа на националната федерация на Израел да работи с Шмит и е запознат с това, че във Франция случаят на домашно насилие, за който беше обвинен той, беше осъден от местната федерация, спортисти и водещи политици.

„Пак казвам – проверено е, няма присъда. Да, има случай, но зависи от коя страна го гледа човек. Ръководството на федерацията го гледа като човек, който не е осъден е невинен“, каза още Стоилов.

Румен Стоилов е бивш състезател по самбо, джудо и борба. По-късно развива туристически бизнес. Бил е депутат от бившата управляваща партия ГЕРБ.

“Това не е адекватно”

Назначението на Шмит не е в противоречие с никой закон. Съдът на първа инстанция прекрати делото, а решението на втората се очаква.

В същото време обаче назначаването на ключов пост на човек, свързван с случай на домашно насилие, дава сигнал в цялото общество, защото, поне на теория, спортът има и социална функция. На такова мнение е Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С., която подпомага жертви на насилие.

„Тук има етичен въпрос и той е до колко ние приемаме домашното насилие като нещо нормално, защото това е практика в цялата ни страна“, каза тя пред Свободна Европа. „Този казус е просто повод да зададем други, много по-сериозни въпроси.“

По думите ѝ българското общество все още е склонно да вярва, че проблемът с насилието е преекспониран, а домашното насилие е „личен въпрос“.

„Удивително е, че човек, който упражнява насилие, за него една държава казва: „Съжаляваме, ние такъв човек, с такава репутация не можем да приемем“. Но в нашата държава, федерацията казва: „Човекът си има лични проблеми, да не се бъркаме, да му дадем шанс да работи“. За мен това не е адекватно“, каза още Андонова.

Едно убийство между капките

Според Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените в решението на федерацията по джудо няма изненада, защото „такова е поведението на обществото и държавата ни, в лицето на институции и политици – насилниците у нас се толерират“.

„Едва когато всички заедно създадем среда, в която агресията и насилието са заклеймени и наказвани, хора като Ален Шмит няма да бъдат назначавани на ръководни постове“, каза тя пред Свободна Европа.

Проблемът с домашното насилие у нас

В България за последната година поне 15 жени бяха убити от мъже. Във всички случаи заподозрени за убийството са техни партньори, съпрузи, синове. Последният случай, който привлече общественото внимание, беше на Евгения Владимирова, за чието убийство призна съпругът ѝ Орлин. Държавата обаче не събира официална статистика за жертвите на домашно насилие. Това правят неправителствени организации на базата на медийни публикации.

Според различни проучвания една на всеки три жени е преживяла физическо и/или сексуално насилие. България е и една от шестте държави членки на ЕС, които не са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция. Конституционният съд реши, че тя противоречи на основния закон.

“Да ни поведе към Олимпиадата”. Как България назначи за национален треньор обвинен за домашно насилие

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции