<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149940" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Плащаме на де...

Дадоха Рут Колева на прокурор заради снимки на паметник-костница

07 Ноември 2022
0 2936

Дадоха Рут Колева на прокурор заради снимки на паметник-костница.

Сигналът е подаден от кмета на Перущица Мария Вълканова. Във фотосесия за модното списание Elle певицата позира на фона на “Паметника на трите поколения” край града. Според Dir.bg снимките, публикувани в края на септември, разгневили гражданите. Това и довело и до реакцията на кмета.

“Смятам, че това е най-нормалната реакция. Все пак това е обида към всички граждани на Перущица и към нацията ни. Има и нарушаване на обществения ред”, каза Вълканова. 

Скандал в ефир заради транссексуалната фотосесия по картини на Майстора (видео)

Монументът

Паметникът на трите поколения се издига в местността Власевица. Мястото съвпада с историческия преден пост на защитниците на града при избухването на Априлското въстание. Перущица е вторият въстанал природопски град (наред с Батак), който бива нападнат от башибозук и опожарен, а жителите му в голямата си част избити.

Самият монумент с костница е построен през 1976 година в чест на стогодишнината от въстанието. Но и като символичен обединител на паметта за загиналите през Септемврийското въстание от 1923 година и преврата от 1944 г.

Дадоха Рут Колева на прокурор заради снимки на паметник-костница

Както пише Булевард България, до скандала с модната фотосесия се стигнало след публикация във Facebook на известния с консервативните си възгледи Кристиян Шкварек. В поста си той заявява, че “подобно отношение към паметници на мъченици не е допустимо”.

Италианска монахиня разделя две жени, целуващи се по време на фотосесия (видео и снимки)

Коментарът на Рут Колева

Самата Колева излезе с коментар по случая, в който каза, че нито тя, нито екипът и продуцентите, реализирали фотосесията, са имали намерение да накърнят паметта за героите. Тя уточнява, че мястото е в такова “окаяно и занемарено” състояние, че човек изобщо не би разбрал какво е предназначението му. Същото казва и в поста си Шкварек.

Дадоха Рут Колева на прокурор заради снимки на паметник-костница

Колева припомня и че въпросната костница в центъра на монумента е символична и в нея не са положени тела на загинали. В края на поста си, тя заявява желание да направи дарение до община Перущица за почистване на паметника, който е издраскан с графити и затрупан с боклуци.

Дадоха Рут Колева на прокурор заради снимки на паметник-костница

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции