<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146537" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Президентств...

Държавната дума на Русия ратифицира анексирането на 4 украински области

03 Октомври 2022
0 415

Държавната дума на Русия ратифицира единодушно анексирането на 4 украински области, пише Dir.bg.

В Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие бяха организирани референдуми, които Киев и Западът осъдиха като произведени в условията на принуда и нелегитимни.

Договорите за присъединяването на четирите области към Русия бяха подписани на 30 септември на тържествена церемония в Георгиевската зала на Кремъл от руския президент Владимир Путин и назначените от Москва ръководители на четирите украински района.

Държавната дума на Русия ратифицира анексирането на 4 украински области
Снимка: iStock

Путин произнесе реч за анексирането на окупираните украински територии (на живо)

В договорите се уточнява, че границите ще се определят от границите на териториите, които “са съществували към деня на образуването им и приемането им в Русия”. Външните им граници стават държавни граници на Руската федерация.

Предвижда се още да бъдат образувани две нови републики и две нови области, които ще запазят сегашните си названия. Ръководителите им ще получат статут на губернатори.

Депутати от новите руски региони ще се избират по време на вота за следващия състав на Думата.

Влизането на четирите области в състава на Русия е логично продължение на обединението на руските земи. Процесът е започнал през 2014 г. със завръщането на Крим и Севастопол. Това каза на заседанието на Държавната дума руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров сравни Вашингтон с Адолф Хитлер.

“Съединените щати днес подчиниха целия Запад, за да превърнат Украйна в инструмент за борба с Русия, както навремето Адолф Хитлер “постави под оръжие” страните от Европа да нападнат СССР”, обяви Лавров.

Той обаче бе категоричен, че както тогава, така и сега плановете няма да се сбъднат.

Държавната дума на Русия ратифицира анексирането на 4 украински области

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции