<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=156061" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин три път...

Депутатите решиха за износа на нефтопфодукти към трети страни

20 Декември 2022
0 112

Депутатите решиха за износа на нефтопфодукти към трети страни, предава Dir.bg. С гласувания на първо четене законопроект ще се упражни контрол върху прилагането на деругацията за купуването, вноса и трансфера на нефт с произход от Русия.

Законопроектът бе внесен от ДПС и получи подкрепа от 146 народни представители. 44 бяха “против”, а четирима се въздържаха. Срещу него се обявиха от “БСП за България” и “Възраждане”. Текстът предвижда забрана на износа на суров нефт и нефтопродукти. А също така и режим на облагане с данък върху добавената стойност и с акцизи, което да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок. Както и да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата. 

„Лукойл“ щяла да плати авансово данъка върху свръхпечалбите си

Срещу законопроекта реагираха остро от парламентарните групи на „Възраждане“ и БСП. Тезата на депутатите бе, че има опасност рафинерията да затвори. От „Демократична България“ възразиха, че през 2021 г. „Лукойл“ си е осигурявал половината от количествата със суровини извън Русия.

Депутатите решиха за износа на нефтопфодукти към трети страни

Всички тези приказки как ще затвори рафинерията не са верни. По-скоро трябва да помислите , че през тази година рафинерията е получила 80 млн. лева компенсации за тока, а през следващата ще получи 300 млн. компенсации за тока. Това трябва да се промени”, каза Ивайло Мирчев.

От ГЕРБ-СДС подкрепиха законопроекта, но с условието, че между първо и второ четене ще предложат промени.

Държавата – управител

Друга точка от дневния ред по темата бе упражняването на контрол от страна на държавата в работата на рафинериите. Предложението бе внесено от „Демократична България“ и бе подкрепен от партиите одобрили забраната на износа.

Депутатите решиха за износа на нефтопфодукти към трети страни

Отново на обратната страна, депутатите от БСП видяха в законопроекта потенциал за смяна на собствеността. Съмненията опита да разсее Надежда Йорданова от ДБ, която заяви:

“Говорим за назначаване на специален управител, а не за смяна на собствеността, това трябва много ясно да се каже.”

От „Продължаваме промяната“ отправиха критики към служебното правителство, че защитава интересите на „Лукойл“, а не на България.

Депутатите решиха за износа на нефтопфодукти към трети страни

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции