<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150403" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Голям пожар г...

Десислава Иванчева влиза в затвора за корупция

10 Ноември 2022
0 7530

Десислава Иванчева, бившият кмет на “Младост”, влиза в затвора по обвинения за корупция. Припомняме, че сагата започна със зрелищен и демонстративен петчасов арест в центъра на София през 2018 година.

Представителната акция на прокуратурата и КПКОНПИ през април 2018 г. се разви пред спорното министерство в София. Заедно със зам.-кмета Биляна Петрова, Иванчева прекара почти целия следобед с белезници на булеварда, докато се извършваха следствени действия. Макар да твърдеше, че е невинна, в колата на Иванчева бе намерена значителна сума пари. Тя твърдеше, че те са били подхвърлени на задната седалка. По делото обаче бяха представени и множество записи от подслушвани разговори.

“След 30 минути заминавам за затвора в Сливен!”

Самата Иванчева обяви новината във Facebook профила си днес в 7:30 ч.

“Приятели, осъдена съм на 7 години. След 30 минути заминавам за затвора в Сливен!”, написа тя в социалната мрежа.

Другите двама подсъдими по делото, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, също са получили ефективни присъди. Заместничката в кметството е получила съответно 5 години затвор, а Дюлгеров – 4 години затвор. Иванчева трябва да плати и 12 000 лева глоба.

Бившият кмет на “Младост” Петко Дюлгеров е получил инфаркт, съобщи Десислава Иванчева

Това е първата ефективна и сериозна корупционна присъда, с която прокуратурата може да се похвали.

Развитието през последните години

Десислава Иванчева бе призната за виновна на две инстанции в спецсъда, след което делото премина към Върховния касационен съд (ВКС). През това време тя успя да забременее и да роди дете, което в момента е на една година.

Десислава Иванчева обяви, че ще обжалва присъдата си на трета инстанция (видео)

Десислава Иванчева влиза в затвора за корупция
БулФото

Тъй като Иванчева вече изкара една година в следствения арест при потресаващи условия и две години под домашен арест, тя най-вероятно ще лежи в продължение на най-много три години.

Десислава Иванчева стана майка

Бившата кметица бе обвинена в искане на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. На първа инстанция тя получи безпрецедентно наказание от 20 години затвор. Биляна Петрова получи 15 години на първа инстанция, а Дюлгеров – 12 години. На втора инстанция присъдите бяха редуцирани до съответно 8, 7 и 6 години затвор. Върховният касационен съд ги намали още – на 6, 5 и 4 години.

Видео: Flashnews

Десислава Иванчева влиза в затвора за корупция

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции