<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118537" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков ...

Детето чудо на Русия Камила Валиева е с положителна допинг проба

11 Февруари 2022
0 3506

15-годишната фигуристка Камила Валиева е дала положителна проба за забранено от Антидопинговата агенция вещество. Това потвърдиха от Руския олимпийски комитет и Международната агенция за тестване (ITA), цитирани от bTV.

Как обаче се е стигнало до нейното участие на Олимпийските игри в Пекин?

Валиева, която е със статут на звезда във фигурното пързаляне, е дала проба през декември 2021 г. по време на националния шампионат в Санкт Петербург. Резултатите, изследвани от лаборатория в Осло, стават ясни едва на 8 февруари. Тоест ден, след като Камила и отборът на Русия спечелиха златните медали в Пекин. А самата тя изуми феновете на спорта с четворен скок.

Детето чудо на Русия Камила Валиева е с положителна допинг проба
REUTERS/Phil Noble

След като стана ясен резултатът, Руската антидопингова агенция веднага наложи наказание на Валиева. То обаче е обжалвано от щаба на Русия в Пекин. Това означава, че до произнасяне на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, тя ще може да участва в следващите дисциплини. Съществува дори вариант рускинята да не бъде извадена от стартовите списъци до края на олимпийските игри на 20 февруари

От Международния олимпийски комитет все пак ще се опитат да забързат процедурата и решение да има преди 15 февруари. Тогава Валиева трябва да участва в индивидуалната волна програма. Решението на КАС ще бъде окончателно.

Детето чудо на Русия Камила Валиева е с положителна допинг проба
REUTERS/Toby Melville

В Лозана може да се реши рускинята веднага да получи забрана или да продължи с участието си на олимпийските игри в Пекин, а след спечелените от нея отличия да ѝ бъдат отнети, ако не се произнесат в нейна полза.

Фигуристка пострада тежко на репетиция за зимната младежка олимпиада в Лозана

Международният олимпийски комитет разреши на руските атлети да участват на олимпийски игри, въпреки разкритията за допинг схема на национално ниво през 2014 г. Те обаче не се състезават под флага на родината си, а като Руски олимпийски атлети. До стартовете се допускат само спортисти, които доказано не са използвали забранени вещества.

Детето чудо на Русия Камила Василева е с положителна допинг проба

Източник: bTV

Видео: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции