<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160820" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БСП с първи к...

Die Welt отрича разследването за българската помощ за украйна да е платена публикация

24 Януари 2023
1 244

Die Welt отрича разследването за българската помощ за украйна да е платена публикация, става ясно от позиция на изданието, публикувана от Deutsche Welle.

“Съгласна съм, че е абсолютно поръчково. То се видя и колко струва”, заяви Корнелия Нинова в bTV по адрес на публикацията на германския ежедневик Die Welt, озаглавена “България – страната, която тайно спаси Украйна”. И продължи: “Имаше публикации колко струва да си поръчаш статия в Die Welt – 26 и нещо хиляди, нещо такова.”

Така лидерката на БСП се присъедини към президента Румен Радев, който в интервю за “Дарик радио” ден по-рано обяви, че статията “има очевидно поръчков характер”. Твърденията на Нинова за “26 и нещо хиляди” всъщност препращат към публикации в съмнителни сайтове. Te цитират цените на Die Welt за публикуването на т.нар. адверториал или рекламна статия. Публикации, които според правилата изрично се обозначават като платени.

Стоят ли някакви доказателства зад думите на Нинова и Радев? Или те без колебание, на база единствено на спекулации, обвиняват водеща германска медия в нарушаване на основни журналистически и етични правила? Ето какво ни казаха от “Ди Велт” и Германския съвет по печата.

“Ди Велт” категорично отрича

“Не, в този текст не става въпрос за адверториал”, отговарят от “Ди Велт” на запитане на Дойче Веле. Те обясняват мотивите зад публикуването на статията лаконично: “За журналистите е естествено да търсят вълнуващи истории и да ги разследват”. Самият автор Филип Фолкман-Шлук даде интервю за bTV. Той заяви, че дебатите около предоставянето на оръжия на Украйна от страна на Германия са поводът да разкаже българската история.

“Започнах да се интересувам каква е ситуацията в другите страни и откъде (Украйна) всъщност получава голяма част от оръжията по време на войната”, обяви той. Фолкман-Шлук каза още, че се е свързал с Кирил Петков. Той му е разказал интересни неща. Затова журналистът се е обърнал към украинския външен министър Дмитро Кулеба, който да потвърдил думите на бившия български премиер.

“В основата на нашето определение за качествена журналистика е независимостта на нашите журналисти в редакционната им работа. Това важи както за този случай, така и за всички останали случаи”, подчертава говорител на Die Welt пред DW.

Die Welt е създаден през 1946 година, а от 1953 е в групата на “Аксел Шпрингер” – заедно с основаното в САЩ “Политико”, икономическия портал “Бизнес Инсайдър”, германския таблоид “Билд” и други. Тиражът на ежедневника е около 88 000 бройки ежедневно, а welt.de е сред петте най-посещавани сайтове на медии в Германия.

Die Welt отрича разследването за българската помощ за украйна да е платена публикация

Ицо Хазарта за статията в Die Welt: Ще я показвам с гордост на внуците си

Какво казват от Германският съвет по печата

В изданието на Die Welt от 18 януари, където се появява текстът за България, публикацията не е маркирана като платена. В точка 7 от Етичния кодекс на печатните медии в Германия, съблюдаван от Германски съвет по печата, изрично се казва: “Платените публикации трябва да бъдат оформени по такъв начин, че да бъдат разпознаваеми като реклама за читателя. Разграничението от редакционната част може да се направи чрез обозначаване и/или дизайн.”

Германският съвет по печата е създаден през 1956 година. Той функционира на принципа на саморегулацията. Всеки гражданин, без значение дали живее в Германия, или не, може да се обърне с оплакване към него, ако смята, че някоя медия нарушава кодекса. Oплакването може да бъде подадено онлайн. Съветът разглежда случаите и има право да накаже медията включително с публично порицание, което трябва задължително да бъде публикувано. Последно неделното издание на Die Welt е порицано през 2022 година. Тогава то е цитирало своя събеседничка, въпреки че ѝ обещало, че няма да я цитира без изрично нейно съгласие.

“Медиите от групата на Die Welt в последните години не са порицавани за нарушаване на точка 7”, уточняват от германски Съвет по печата пред DW. Справка на сайта на Съвета посочва, че наказания по тази точка не са налагани на групата на Die Welt от над 10 години. “За въпросната статия не са получававани оплаквания при нас”, посочват от медийния регулатор.

Къде могат да изпратят запитване Радев и Нинова?

Ако президентът Радев или лидерката на БСП Корнелия Нинова имат доказателства, че статията в “Ди Велт” е платена, те могат да поискат порицание за Die Welt от Германския съвет по печата. Това се прави онлайн, става бързо и лесно.

ДВ изпрати запитване до пресцентъра на БСП дали Корнелия Нинова има конкретни доказателства за изказванията си. До публикуването на този текст отговор не беше получен.

Die Welt отрича разследването за българската помощ за украйна да е платена публикация

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции