<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=156356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте пет нев...

Директорът на “Шейново”: Случаят е низ от нелепи случайности, а грешката е на един човек

22 Декември 2022
0 1306

Директорът на АГ болница “Шейново”, д-р Румен Велев, заяви на брифинг, че разминаването на новородените е станало още при първото раздаване на бебенцата, както и че според него случаят е низ от нелепи случайности, а грешката е на един човек.

Разминаването е станало още при първото раздаване на бебенцата

„След като бебенцата се родят, и след като ги приемем в неонатологично отделение, ние ги поставяме в едни кошчета, с които след това ги носим на майката. На тези кошчета на много видно място има един голямо картонче, на който пише името на майката и номера на бебето, който е еднакъв с този на майката. По този начин става съпоставка и самите майки си виждат бебетата. Разминаването е станало точно тогава – при първото раздаване на бебенцата”.

По думите му в болницата текат няколко проверки. В болницата са научили за случая по-рано, към 9-ти декември, но са искали да запазят дискретността на информацията с оглед на чувствителността на личните данни. Бил е подаден сигнал към полицията, след което около 8 дни не е имало информация. След това данните са изтекли към медиите, като д-р Велев заяви, че има “теория” как се е случило това.

“Най-потърпевши от цялата ситуация са двете семейства.”, заяви д-р Велев.

Директорът на &#8220;Шейново&#8221;: Случаят е низ от нелепи случайности, а грешката е на един човек
НОВА/стоп кадър

Той поднесе извиненията си на засегнатите семейства. Оказва се, че при изписването на бебетата номерата на гривните не са сверени, а това е било част от протокола. Според д-р Велев размяната е настъпила по-късно, не веднага след раждането.

На въпрос дали грешката може да се повтори, д-р Велев заяви, че няма обяснение как се е случило това. Той добави, че не вярва да има умисъл в направената грешка. Според него случаят е низ от нелепи случайности, а грешката е на един човек, който „в началото е объркал нещата”.

Директорът на болницата каза, че има готовност да подаде оставка в случай, че бъдат установени тежки нарушения.

Две новородени са били разменени в столична болница

Безпрецедентната ситуация

Вчера по медиите бе съобщено за две новородени, които са били разменени при раждането. Майката на едно от тях се е усъмнила, че детето, с което се е прибрала е нейно. Момиченцето е имало по-тъмна кожа и видимо не е приличало на родителите си.

ДНК-тест е доказал размяната. Тя се е случила при раздаването на бебетата, като гривните на ръцете на децата и майките им са били с различни номера при освобождаването им от болницата.

Зам.-районният прокурор на София, Иван Стефанов, заяви, че докато разследването по казуса тече, бебетата ще останат в семействата, на които са били дадени при изписването.

По последна информация втората майка, която е от ромски произход и която отказваше да се яви в болницата, вече също е дала ДНК-проба.

Вижте пет невероятни истории за размяна на бебета по света

Директорът на &#8220;Шейново&#8221;: Случаят е низ от нелепи случайности, а грешката е на един човек
iStock
Разследването на случая – неволна грешка или умишлено нарушение?

Разследване по случая бе започнато от няколко институции – от Софийска градска прокуратура, през ИА “Медицински одит” към Министерството на здравеопазването, до Столична община, която е едноличен собственик на капитала на болница “Шейново”.

Още на 14-ти декември е образувано досъдебно производство. 28 души са били разпитани тази седмица. ДНК-проби са взети и от двете майки. Установено е, че родителите, вписани в актовете за раждане, в действителност не са биологичните родители на децата.

Проверява се дали персоналът на болницата е допуснал неволна грешка или има умишлено процедурно нарушение. Според НК за подобно действие се предвиждат до 2 години лишаване от свобода. Медицинските лица, за които бъде установено, че са допуснали грешка или са нарушили процедурата умишлено, ще носят административна и съдебна отговорност.

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов също твърди, че в общината са научили за инцидента от медиите.

“Много важно за нас е да възстановим доверието, защото системата на здравеопазването е изключително важно доверието в нея да бъде силно и хората да знаят, че няма да има каквито и да било проблеми и ще се работи професионално в лечебните заведение. Връщане на доверието, наказване на виновните и бърза и обективна проверка”. Това каза той пред журналисти в сряда.

Видео: НОВА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Севил Георгиева

    24 Декември 2022

    Нелепо, майките не били видяли! А лекарите?

Реакции