<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110876" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Едно убийств...

С до 10 години затвор ще се наказва тормозът в училище във Франция

06 Декември 2021
0 1297

До 10 години затвор за хулиганство в училище във Франция предвижда нов закон, съобщава Vice.com.

Френският парламент гласува промени в закона след няколко трагични инцидента с насилие в училище през последните години.

Новият закон беше предложен от партията на Емануел Макрон. Той ще се прилага при ученици и студенти. Максимална санкция от три години затвор и глоба до 45 000 евро се предвижда при първо нарушение. Ако се стигне до убийство, то периодът в затвора за насилника може да нарасне до 10 години, а глобата – до 150 000 евро.

Законът вече беше приет от по-ниското ниво във френския парламент и предстои да бъде гласуван от Сената в сряда. Очаква се той да влезе в сила от февруари.

700 000 френски ученици са жертви на хулиганство всяка година, показват проучвания.

Няколко трагични случая

През октомври 14-годишно момиче се самоуби след като е била наричана от съучениците си лесбийка. През декември 2020 година тинейджърка се самоуби след като е била обиждана заради начина, по който изглежда с пола.

Начинът, по който се случва насилието в училище, се е променил със съдействието на новите технологии. Сега социалните мрежи позволяват жертвите да бъдат унижавани и там пред погледите на милиони потребители.

До 10 години затвор за хулиганство в училище във Франция
Надеждата на законовносителите е да светнат “червената лампа” в обществото за този проблем.

“Не целим да тикнем в затвора деца. А да има справедлива система в защита на слабите. И да се разбере, че хулиганското поведение няма да се толерира”, обясняват те.

Образователният министър Джийн-Майкъл Бланкер подкрепя идеята и смята, че по този начин ще се повиши доверието в институциите.

“Никога не сме приемали живота на децата ни да е в опасност”, заяви той.

Опоненти на законодателните промени смятат, че настоящото законодателство е достатъчно ефективно.

“Това е форма на репресия над непълнолетни”, казва Мишел Виктори от опозицията. “Реакцията е прекалена”, смята Сабин Рубин от същата партия.

До 10 години затвор за хулиганство в училище във Франция

Източник: Vice.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции