<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Велев: Ва...

Доц. Кунчев: Изключвам пълен локдаун, но утре се решава дали да се затегнат мерките (видео)

03 Януари 2022
0 3243

Изключвам пълен локдаун, но утре се решава дали да се затегнат мерките. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Засега не се планира нито пълен локдаун, нито ново спиране на присъственото обучение на учениците, посочи още той.

Доц. Велев: Ваксината срещу Covid-19 за деца е доказано безопасна (видео)

Доц. Кунчев: Изключвам пълен локдаун, но утре се решава дали да се затегнат мерките (видео)

“През изтеклите две години ние минахме през почти целия набор от мерки – от най-леките до най-тежките. И си научихме  до голям степен уроците, че не трябва да се хвърлям нито в едната, нито в другата крайност”, каза Кунчев.

“За мен е изключен пълен локдун в смисъл, в който го помним, с едва ли не затруднение при придвижване между градовете. Той показа, че удря много тежко нормалния живот на хората, а дори и да дава някаква стойност, не отразява реалната действителност”, отбеляза Ангел Кунчев.

Междувременно вирусологът от Националния център по заразни болести Любомира Николаева-Гломб заяви пред БНР, че 12-те проби, при които беше доказан новият коронавирусен вариант Омикрон, са взети в седмицата преди Коледа.

“При всяко положение вариантът Омикрон е внесен отвън в България. Тези хора, които са внесли Омикрон, са заразили свои близки, познати и приятели, те са заразили други и някои вече от тази втора или трета линия на контакти са решили да отидат да се изследва. По този начин сме засекли новия коронавирусен вариант”.

Според данните от други държави, новия вариант Омикрон протича по-леко, тъй като в много по-малка степен засяга белите дробове:

“Този вариант се размножава много по-добре в клетките на горните дихателни пътища – около 10 пъти по-бързо и по-ефективно, отколкото в клетките на белодробния епител”, посочи професор Николаева.

Тя потвърди, че ваксината намалява до минимум риска от тежко боледуване и смърт. 

Възможност за ваксинация срещу коронавируса има и днес в София и на много други места в страната –  предимно в болници, медицински центрове и в сградите на Регионалните здравни инспекции.

Източник: бТВ, БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции