<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114807" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разкриха кол...

Доказано: Палмовото масло увеличава риска от метастази

13 Януари 2022
0 1967

Доказано: Палмовото масло увеличава риска от метастази.

Подозренията изглежда се потвърждават: учени от Института за биомедицински изследвания (IRB) в Барселона са доказали, че съдържаща се в палмовото масло мастна молекула, наречена палмитинова киселина, променя генома на рака и увеличава вероятността от разпространение на раковите клетки в организма, съобщава Дойче веле.

Образуването на метастази е основната причина за настъпване на смърт при раково болните пациенти, тъй като повечето пациенти с метастази не се лекуват. Предполага се, че на тях се дължат 90 процента от всички смъртни случаи при раково болните – около 9 милиона души умират в света всяка година след метастазирал рак.

Според резултатите от изследването, публикувани в специализираното списание Nature, при опити с мишки палмитиновата киселина в палмовото масло е подсилила създаването на метастази на карциномите в устната кухина и на меланома. Други мастни киселини като олеиновата (съдържаща се например в зехтина) или пък линоловата киселина (в лененото семе) не са показали подобно действие.

“Огромен пробив”

Авторите на изследването са успели да идентифицират няколко туморни маркери, които остават в раковите клетки. Те променят клетките по такъв начин, че месеци след като са били изложени на действието на палмитиновата киселина, запазват способността си да произвеждат метастази.

Но далеч не само съдържащата се в палмовото масло палмитинова киселина облагодетелства разпространението на рака. Още през 2016 година изследователите от Барселона установиха, че метастазиралите туморни клетки разполагат с чувствителен на мазнини рецептор.

Баниците в търговската мрежа масово са с палмово масло, вместо със сирене

Протеинът CD36 снабдява раковите клетки с необходимата храна, така че те да могат да оцелеят дори и когато са се отдалечили достатъчно от тумора. Този ефект на CD36 дотук е потвърден при рака на яйчниците, пикочния мехур и на белите дробове.

Резултатите от това изследване представляват “огромен пробив по отношение на разбирането ни за връзката между начина на хранене и рака”, казва ръководителката на Worldwide Cancer Research д-р Хелън Рипон. Тези нови знания биха могли да бъдат използвани за разработването на нови методи за лечение на рака, добавя тя. 

Доказано: Палмовото масло увеличава риска от метастази
Снимка: Unsplash/Ian Dooley

Тази година ще стартира първото клинично изследване на нова терапия, казва професор Салвадор Азнар-Бенита, старши ръководител IRB и един от водещите автори на въпросното изследване. “Мисля, че е още рано да правим изводи относно това как трябва да се хранят пациентите с ракови метастази, за да забавим процеса. Въз основа на резултатите от нашите усилия можем да приемем, че бедното на палмитинови киселини хранене може да забави образуването на метастази, но се нуждаем от още изследвания”, казва той.

Колко вредно е палмовото масло?

Отдавна се подозира, че консумацията на палмово масло е сред причините за различни заболявания, сред които диабет и рак. Това, от една страна, се дължи на високия дял на наситени мастни киселини. А от друга – на това, че при промишлената обработка на палмовото масло могат да се образуват канцерогенни вещества. Така например при силно загряване на палмово масло се образуват естери на мастните киселини на 3-MCPD и на глицидола, които германският Федерален институт за оценка на риска (BfR) класифицира като причиняващи рак.

Доказано: Палмовото масло увеличава риска от метастази
Снимка: Picture Alliance

Въпреки това палмовото масло все още се съдържа в редица видове течен шоколад, шоколади и шоколадови бонбони, в чипс и шоколадови десерти, в съставки на мюсли и в бисквити, в маргарина, бебешките храни и готовите храни. Освен това палмово масло се използва също и за производството на перилни препарати и козметика, в сапуните и свещите за горене. Основната причина е, че то е значително по-евтино от слънчогледовото или рапичното олио.

Но който непременно иска да избегне палмовото масло, лесно може да открие алтернативни продукти, които не го съдържат. Това е добре не само за собственото ви здраве, но и за природата, тъй като много често за създаването на плантации за добив на палмово масло се изсичат тропически гори и се унищожават важни екосистеми.

Доказано: Палмовото масло увеличава риска от метастази

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции