<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136845" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илон Мъск се ...

“Досиетата Uber”: Как Макрон и бивша еврокомисарка тайно са помагали на компанията

11 Юли 2022
0 266

Високопоставени политици тайно са помагали на компанията Uber. Това разкри вестник Guardian, цитиран от Mediapool, с помощта на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Сред замесените политици са френският президент Еманюел Макрон и бившата еврокомисарка Нийли Крус.

В повече от 80 хиляди имейла, с които журналистите разполагат, се вижда, че политиците са обещавали на Uber да им помогнат да наложат бизнеса си в Европа. Компанията харчела по 90 милиона долара на година, за да привлече позитивно настроени политици.

Преди да стане президент Макрон си говорел на малко име със скандалния собственик на компанията Травис Каланик. Като дори му обещавал законови промени, които да са в негова полза.

Твърди се дори че, Крус договаряла да се присъедини към Uber, докато още работела в Брюксел, което е в разрез с правилата. Според европейските правила комисарите имат срок за размисъл от 18 месеца, по време на който новите им работни места трябва да бъдат одобрени от ЕК. Тогава начело е Жан-Клод Юнкер, който отказва молбата ѝ. Въпреки това тя неофициално е лобирала за фирмата докато назначението ѝ бива официално обявено, малко след края на изискуемия от Комисията период. Нели Крус отрича да е имала официална или неофициална роля в компанията преди това.

124 000 документа излагат на показ съмнителните етични практики, които водят до превръщането на компанията в един от най-известните и най-успешните износи на Силициевата долина.

Твърди се, че са правени опити за ангажирането на Джо Байдън, Олаф Шолц и Джордж Озборн.

Документите покриват 5-годишен период – от 2013 до 2017 година, когато Uber се управлява от съоснователя ѝ Травис Каланик.

Той се оттегли от поста през 2017 г. заради серия скандали. Сега от Uber се разграничават от методите на Каланик.

“Досиетата Uber”: Макрон и бивша еврокомисарка тайно помагали на компанията

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции