<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125746" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Агресия на пъ...

Две трети от украинските деца вече са бежанци (видео)

13 Април 2022
0 155

Две трети от украинските деца вече са бежанци, съобщава bTV.

Според данните на ООН от началото на войната около 5 милиона деца вече са напуснали домовете си или са извън границите на Украйна.

От началото на инвазията общо 11 млн. души са били вътрешно разселени или принудително напуснали страната.

Ето как изглежда картата на военните действия, след изтеглянето на руските части от Северна Украйна.

Регионите около столицата Киев и Чернигов са напълно овладени от украинските войски. Фокусът на Москва е изместен на изток към Донбас.

Там продължава прегрупирането и струпването на хиляди руски военни.

Според анализатори, една от целите на Русия е да поеме контрол над оста Изюм – Словянск, южно от Харков, за да обгради украинските сили, които вече са в Донбас. 

Заместник-кметът на Мариупол Сергий Орлов твърди пред Би Би Си, че руски дрон е бил използван за пускане на химическо оръжие. Първоначално информацията дойде от крайнодесния украински батальон “Азов”. Войници са изпитали недостиг на въздух и проблеми с нервната система. Велиокбритания и Съединените щати започват разследване.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова за ембарго върху руския нефт и газ и обяви, че страната му няма необходимите средства да спаси Мариупол. 

Две трети от украинските деца вече са бежанци (видео)

Обвиненията за химическа война в Украйна се засилват, Русия подозира заговор

„Хора са депортирани от окупираните райони. Отвеждат се в лагери. Отнемат им се документи. Разпитват ги и ги унижават. Очевидно е, че това е опит да се отърват от свидетели на руски военни престъпления“, заяви Володимир Зеленски. 

На свой ред Русия не планира да се изолира от света, коментира руският президент Владимир Путин при съвместна визита с беларуския си колега Александър Лукашенко в космически център.

„Руските въоръжени сили участват в специалната военна операция в Донбас и оказват помощ на народните републики там. Те действат смело, ефективно и успешно използват най-модерните оръжия без аналог. Беше неизбежно, беше само въпрос на време“, каза Владимир Путин.

Според Путин икономическият блицкриг на Запада срещу страната му не е бил успешен.

Две трети от украинските деца вече са бежанци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции