<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143090" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте каква е...

Екипът на МААЕ остава в АЕЦ “Запорожие”, продължава тежкият обстрел в района

02 Септември 2022
0 184

Част от инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които пристигнаха в четвъртък в украинската АЕЦ “Запорожие”, ще останат още няколко дни в централата. Това съобщи генералният директор на агенцията Рафаел Гросир, цитиран от Свободна Европа.

Новината идва на фона на съобщения за продължаващ тежък обстрел в района на АЕЦ-а. 

“Нека светът да знае, че МААЕ остава в Запорожие”, каза Рафаел Гроси след посещението си в централата.

“Очевидно е, че са нанесени физически поражения на територията на централата, и то няколко пъти. Случайно или нарочно? Не разполагаме с всичко необходимо, за да преценим. Но това са фактите! И не може да продължава така!”, посочи още Гроси. 

Според изявление на дружеството “Енерхоатом”, управляващо АЕЦ-а, петима международни инспектори са останали на територията на съоръжението. Те са разположили своето оборудване и “ще продължат да работят в централата” до събота.

Екипът на МААЕ пристигна в АЕЦ “Запорожие” (видео)

По думите на Гроси обаче се очаква експертите да останат “до неделя или понеделник”.

Пристигането на международния експертен екип се забави с няколко часа заради продължаващ обстрел в района. Украински официални лица съобщиха за “постоянни минометни атаки” от страна на руските сили, които са започнали рано сутринта в четвъртък и са поразили няколко цивилни сгради. Местните власти в Запорожие също казаха, че руските войски са обстрелвали “предварително договорения маршрут на мисията на МААЕ от [град] Запорожие до Запорожката атомна електроцентрала.”

На свой ред руското министерство на отбраната обвини украинските сили в опит за превземане на централата.

АЕЦ “Запорожие” е окупирана от руските сили, но продължава да се управлява от украински инженери.

Екипът на МААЕ остава в АЕЦ “Запорожие”, продължава тежкият обстрел в района


Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции