<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116259" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутати се с...

Eксперт: Няма ясна посока и цел за справяне с домашното насилие (видео)

24 Януари 2022
0 158

Няма ясна посока и цел за справяне с домашното насилие. Това каза пред NOVA д-р Георги Милков, от сдружение “Център за съзидателно правосъдие”.

По думите му, има няколко основни проблема, върху които трябва да се акцентира при обсъждането на промените в закона за домашното насилие.

3244 ограничителни заповеди заради домашно насилие са били издадени у нас през 2021 година

“Няма ясна статистика за размера на социалния феномен. Не е ясно колко са жертвите и насилниците. МВР и Министерството на труда и социалната политика признават, че не прилагат правната рамка. Липсва и координация между институциите. Няма и национална организация по темата”, обясни той.

Милков даде няколко конкретни примера за това какво може да направи изпълнителната власт по този въпрос.

Eксперт: Няма ясна посока и цел за справяне с домашното насилие

“Премиерът би могъл веднага да назначи координатор, който да взаимодейства с институциите. Трябва да се създадат и 28 кризисни центъра, във всеки областен град по един. Важно е да се проверят и всички 155 полицейски управления как обработват постъпилите жалби”, каза той.

По думите му, средствата, които се отделят за превенция на домашното насилие, са твърде малко.

“Помощта за миналата година е в размер на 450 хиляди лева. Средствата се насочват основно към неправителствения сектор. Важно е жертвите на насилие да се насочват към подходящи програми за подкрепа, но и да се работи с насилниците”, разясни Георги Милков.

Д-р Милков: Няма ясна посока и цел за справяне с домашното насилие

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции