<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109868" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 28 000 вече ...

До месец Омикрон ще стане доминиращият щам по света, смятат експерти (видео)

28 Ноември 2021
0 1343

До месец Омикрон ще стане доминиращият щам по света, смятат експерти. Темата коментират от БНТ.

За да се противопоставим на новия вариант на Covid-19, ще е нужно поставянето на трета доза ваксина. Това заявиха проф. Светлана Велизарова и математикът Лъчезар Томов. Така ваксинираните ще бъдат защитени, вариантът обаче ще е опасен за преболедувалите.

Новият вариант е много по-заразен и е вероятно до месец да стане доминантен в света

Според математика Лъчезар Томов, макар и със закъснение, Омикрон ще дойде и в България, а тук ваксинираните са малко.

Над 28 000 вече са жертвите на Covid-19 у нас

“Моята препоръка е всички, които са с втора доза, да минават към трета, а които са с нулева, да минават към трета и те”, заяви Томов.

Засега няма данни дали Омикрон “пробива” ваксините, казаха учените. Тяхното мнение обаче е, че ваксинираните ще бъдат защитени, но за преболедувалите ще бъде опасно.

Експерти смятат, че до месец Омикрон ще стане доминиращият щам по света

“Ако продължаваме да не се ваксинираме, може да създадем и български вариант на коронавируса”, смята проф. Светлана Велизарова.

“Нищо не може да бъде по-важно от здравето на човека. Ако трябва, здравето ще се опази и с диктатура. Много лошо звучи това нещо, но вижте какво правим ние по либералния начин – все повече антиваксъри, все по-малко нормално говорещи”.

Проф. Велизарова коментира, че у нас надделява егоистичното мислене, няма го чувството за общност, заразените не се карантинират вкъщи, а продължават да заразяват.

Източник и видео: БНТ

Снимка: Pixabay

Експерти смятат, че до месец Омикрон ще стане доминиращият щам по света

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции