<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146157" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Показаха кол...

Експерти виждат два сценария за използване на ядрено оръжие в Украйна

01 Октомври 2022
0 1450

Експерти виждат два сценария за използване на ядрено оръжие в Украйна.

Руският президент Владимир Путин е побързал да анексира незаконно украински територии, за да стабилизира Русия. Но и да спечели време за възстановяване на силите си за следващата офанзива, смята Институтът за изследване на войната.

Русия наложи вето на резолюция на ООН за референдумите, Китай и Индия се въздържаха

Експерти виждат два сценария за използване на ядрено оръжие в Украйна

В доклад на института се казва:

“Незаконното анексиране на четири украински региона не означава, че Путин се е отказал от заявената си цел да унищожи украинската държава заради по-малка цел. Ако анексирането стабилизира конфликта по новите фронтови линии, Кремъл може да възстанови силите си и да възобнови инвазията си в Украйна през следващите години. Но тогава от позицията на по-голяма сила и териториално предимство.”

В същото време анализаторите не видяха в речта на Путин от 30 септември никакви признаци за намерението на Русия незабавно да използва ядрено оръжие срещу Украйна. Разбира се, ако украинската контраофанзива продължи.

Анализаторите, цитирани от УНИАН, отбелязват, че руският президент не е посочил никакви “червени линии”. Нещо повече, по време на тази война украинските въоръжени сили неколкократно “нарушиха” предварително обявените от Кремъл “линии”. Те нанесоха удари по военни обекти в руските гранични райони.

Анализ

Путин иска да замрази конфликта на сегашната фронтова линия. И да даде време за мобилизация на руските сили, за да бъдат възстановени, заключават анализаторите.

Институтът за изследване на войната обаче посочва, че не може да предвиди кога Руската федерация може да използва ядрено оръжие. Това е “лично решение на Путин”.

Вместо да заплашва с използване на ядрени оръжия, Кремъл ще се опита да постигне целите си чрез частична мобилизация и зимен енергиен натиск.

Въпреки това Путин няма да може да стабилизира фронта и да замрази конфликта с необучени новобранци.

Все пак, ако Путин се опита да удари Украйна с ядрени оръжия (напр. атака срещу един или повече градове или критична инфраструктура), това няма да принуди Украйна или Запада да се предадат. А по-скоро ще бъде “голямо приключение”.

Още данни

Според анализатори Путин разполага с две основни възможности за използване на тактически ядрени оръжия. Удари по ключови наземни комуникационни линии и командни пунктове, за да парализира контранастъплението на ВСУ. И/или удари по големи концентрации на украински сили в близост до линията на съприкосновение. Въпреки това “едно ядрено оръжие няма да бъде решаващо срещу нито една от тези цели”.

“Путин очевидно ще трябва да използва няколко тактически ядрени оръжия на територията на Украйна, за да постигне значителни резултати и да подкопае способността на Украйна да предприеме контраофанзива. Мащабът на използването на ядрени оръжия вероятно ще увеличи риска от ответен удар от страна на Запада, което, от своя страна, ще увеличи потенциалните загуби, които Путин ще трябва да съпостави с краткосрочните ползи”, се казва в анализа.

Авантюра

Затова анализаторите посочват, че използването на ядрени оръжия от Русия би било огромна авантюра за ограничени печалби, която няма да доведе до постигането на заявените от Путин военни цели.

В най-добрия случай използването на ядрени оръжия от страна на Русия би замразило фронтовата линия в сегашните ѝ граници. Ала не би ѝ позволило да завземе цяла Украйна.

Освен това НАТО вероятно ще отговори на използването на ядрени оръжия от страна на Русия в Украйна с конвенционални удари по руските позиции. Това се казва още в доклада.

На 21 септември руският президент Владимир Путин заяви, че ще използва всички налични средства в случай на предполагаема заплаха за териториалната цялост на Русия.

Изнудването от страна на Русия продължи и на 25 септември, когато външният министър Сергей Лавров обяви разширяването на ядрената доктрина до територии, които Русия иска да анексира след фалшиви “референдуми”.

САЩ предупредиха Русия за “катастрофални последици”, ако използва ядрени оръжия срещу Украйна.

Владимир Зеленски заяви, че ядрените заплахи на руския президент Владимир Путин не са блъф, а първите стъпки на подобно изнудване. По негово убеждение светът в момента го възпира и трябва да продължи да оказва натиск върху него да не позволява използването на подобна реторика.

Експерти виждат два сценария за използване на ядрено оръжие в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции