<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104865" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Къде се изиск...

EMA започва преглед “в реално време” на лекарството на Merck срещу Covid-19

25 Октомври 2021
0 523

Американският производител на лекарства Merck & Co Inc заяви в понеделник, че лекарственият регулатор на Европейския съюз е започнал преглед в реално време на експерименталното антивирусно лекарство срещу Covid-19 за възрастни на компанията, предава Dir.bg.

Съгласно процедурата, известна още като “непрекъснат преглед”, Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще оцени данните веднага щом станат достъпни. Вместо да чака официално заявление, когато бъде събрана цялата необходима информация.

Ново хапче намалява с 50% смъртността и хоспитализациите при Covid-19, твърди проучване

Подробности

Докато на този етап ваксините са основното оръжие срещу Covid-19, експерименталното хапче на компанията Merck молнупиравир (molnupiravir) може да промени битката с коронавируса. Проучванията показаха, че това лекарство може да намали наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за тези, които са най-застрашени от тежко Covid заболяване.

Merck, която разработва молнупиравир с партньора си Ridgeback Biotherapeutics, подаде на 11 октомври заявление за разрешение за спешна употреба на лекарството в САЩ. Групата от външни съветници на американския здравен регулатор трябва да проведе среща в края на ноември. Тогава ще се обсъди дали да разреши експерименталното антивирусно хапче.

EMA започва преглед на лекарството на Merck срещу Covid-19

Ако бъде одобрен от регулаторните органи, молнупиравир ще се превърне в първото лекарство за Covid-19, прилагано през устата. А и първото лечение на пациенти с леки заболявания, докато съществуващите лекарства се използват предимно за лечение на критично болни.

Производителят на лекарства има договор с правителството на САЩ за доставка на 1,7 милиона курса от това лекарство. Те са на цена от 700 долара за курс. Наскоро Merck също подписа договори за доставки с редица други страни, включително Великобритания, Малайзия и Сингапур. Представител на ЕС каза по-рано, че единният блок също обмисля подписването на споразумение за доставка на антивирусното хапче на Merck. Но ще го направи едва след като компанията започне процеса на искане на одобрение за лекарството.

EMA започва преглед на лекарството на Merck срещу Covid-19

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции