<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146893" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: С такива поли...

Емблематичните депутати, които няма да видим в 48-ото Народно събрание

07 Октомври 2022
0 8774

Емблематичните депутати, които няма да видим в 48-ото Народно събрание събираме в този материал. Какъв парламент ще е това без Цвета Караянчева, Хасан Адемов, Антоанета Цонева и Асен Балтов? На кого ни оставяте, прескъпи политици?

Шегата настрана, преференциите и последвалите откази водят до доста интересен резултат, оставящ емблематични лица извън политическата сцена… поне този път.

ГЕРБ

ГЕРБ се разделят с Цвета Караянчева, след като тя не успя да получи достатъчно доверие от хората в Кърджали. Друга емблема на партията от последните парламенти – бившият директор на УМБАЛСМ “Пирогов” проф. Асен Балтов също се разделя с депутатското си място. Той не успя да получи доверие в 23 МИР в София. За сметка на това лидерът на Младежи-ГЕРБ Георг Георгиев влиза в парламента на мястото на цели двама “отказали се” депутати в Ловеч. Това беше третият и последен шанс за напористия младеж. Той не успя да влезе в 24 МИР София, където са доайените Тома Биков, Рая Назарян и Евгения Алексиева. Вероятно бившият областен управител на Разград Гюнай Хюсмен също ще се размине с народното събрание. Причината – Десислава Атанасова е в същата листа.

Емблематичните депутати, които няма да видим в 48-ото Народно събрание

С такива политици, такава свобода на медиите
(Коментарът на “Господарите”)

“Продължаваме промяната”

Водачът на “Продължаваме промяната” в Русе Николай Събев обяви, че се отказва от мандата си. Така друг ще има късмета да влезе в Парламента на негово място. Бившият министър на културата Атанас Атанасов също е под въпрос. Той ще успее да стане депутат, ако Асен Василев реши да бъде представител на 23 МИР в София, защото Атанасов е на втора позиция в Хасково. В парламентарната група на “Продължаваме промяната” виждаме и трима от “отцепниците” на “Има такъв народ” – Радостин Василев, Иво Атанасов и Георги Георгиев. Кирил Симеонов, Светлин Стоянов и Деян Петков остават назад в подреждането и не попадат в следващия парламент. Въпреки колебливото представяне на ПП в Перник – Бойко Рашков получава сигурен депутатски мандат. Никола Минчев влиза само от Пловдив, тъй като Кърджалийския МИР оставя един-единствен мандат извън ДПС и той се е паднал на “Български възход”.

ДПС

Най-сериозната загуба при разпределението на мандатите в ДПС е отсъствието на Хасан Адемов. Той е бивш социален министър и признат експерт, който присъства във всеки парламент от 2001 г. досега. Адемов не печели мандат като водач на листа в 25 МИР София и не присъства в други избираеми места. За сравнение – Делян Пеевски и Йордан Цонев и този път са презастраховани в два района. Извън ПГ на ДПС остава и бившият финансов министър от кабинета “Орешарски” Петър Чобанов. Той е изместен с преференции от София-област и не влиза като водач в Ямбол.

Единственият депутат, който е успял да измести лидера в листата си с високи преференции, се оказва Николай Аргиров – пети в ДПС – София област. Аргиров размества всички пред себе си само с 1213 лични гласове.

“Демократична България”

“Демократична България” също е допуснала пропуски в подредбата на листите си, след като остава без Антоанета Цонева и Борислав Сандов в 48 Народно събрание. Цонева губи двата района, в които беше водач (Пазарджик и София-област), а Сандов – Монтана. Бившият министър на околната среда е изместен с преференции и от избираемото второ място в София-23.

Медикът Александър Симидчиев не влиза от Шумен и остава резерва в 25 МИР София, където ДБ печели само два мандата за Владислав Панев и Елисавета Белобрадова (с преференции). Белобрадова вече е избрана и през 23 МИР София, като остава да се види дали ще освободи място за Симидчиев или за Кристина Петкова.

От Христо Иванов зависи дали Кремена Кунева ще влезе като народен представител от София, или ще се освободи място за още един човек в Пловдив. Вторият в тамошната листа Йордан Иванов вече има сигурен мандат заради вота в съседния областен район.

БСП

БСП ще трябва да се лиши от юриста Филип Попов, който губи мандата си от Видин, и от журналиста Александър Симов.

Лекарят проф. Георги Михайлов ще влезе в 48 Народно събрание само ако Корнелия Нинова се откаже от мястото си в Благоевград и влезе през 25 МИР София. Там обаче тя рискува да остави без мандат един от коалиционните си партньори – Емил Георгиев от “Екогласност”.

Емблематичните депутати, които няма да видим в 48-ото Народно събрание

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции