<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130469" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Финландска ж...

Ердоган официално постави условията за допускане на Финландия и Швеция в НАТО

23 Май 2022
0 821

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган e представил условията, от чието изпълнение зависи съгласието на страната му да допусне Финландия и Швеция в НАТО. Той е провел телефонни разговори с финландския президент Саули Нийнистьо и шведската премиерка Магдалена Андрерсон, пише Свободна Европа.

Исторически ход: Финландия ще поиска членство в НАТО

Искането към Швеция е било Стокхолм да прекъсне „политическата, финансова и военна подкрепа“ за терористични групи, съобщиха от кабинета на Ердоган. Става въпрос за забранените и преследвани в Турция Работническа партия на Кюрдистан (ППК). Тя е определена за терористична групировка, крайнолявото движение на Революционна народно-освободителна партия-фронт. Освен ППК страната трябва да спре и подкрепата си към привържениците на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Ердоган официално постави условията за допускане на Финландия и Швеция в НАТО
Ердоган е изявил очакване Швеция да „предприеме конкретни и сериозни стъпки“, с които да демонстрира, че споделя притесненията на Анкара.

Финландия и Швеция подадоха заедно молби за членство в НАТО

В разговора си с Нийнистьо турският президент е подчертал, че Финландия не бива да си затваря очите за „терористични“ организации. Ердоган е обяснил, че те заплашват членове на НАТО и са „несъвместими с духа на приятелство и съюзничество“.

Ердоган нарече бъдещото членство на Хелзинки и Стокхолм в алианса „грешка“. Това бе още преди двете държави официално да подадат заявленията си за членство.

Турция блокира Швеция и Финладния по пътя им към НАТО

„Грешка“ беше и определението, което използва руският президент Владимир Путин.
Ердоган официално постави условията за допускане на Финландия и Швеция в НАТО

Той каза, че решението на Хелзинки и Стокхолм ще има последствия и коментира, че присъединяването им към НАТО „не създава непосредствена заплаха за Русия, но разширяването на военната инфраструктура на тази територия безусловно ще предизвика ответната ни реакция“.

В същото време „силна“ подкрепа за членството на двете страни изказа американският президент Джо Байдън. Дори прие лидерите им в Белия дом.

Русия ще предприеме ответни стъпки заради присъединяването на Финландия към НАТО (видео)

За да станат членки на НАТО Финландия и Швеция трябва да получат одобрение от всички страни членки на алианса. Засега единствената страна, която изказа резерви към тяхното присъединяване е Турция. В случай, че Анкара не наложи вето двете страни могат да бъдат приети в „рамките на седмици“. В последните години за страните, които се присъединиха към алианса, бяха необходими между 8 и 12 месеца за окончателно финализиране на всички процедури.

Двете страни от десетилетия запазваха позиция на неутралитет, свързана с членство във военни съюзи, но промениха позициите си след началото на руската инвазия в Украйна.

Ердоган официално постави условията за допускане на Финландия и Швеция в НАТО

Източник: Свободна Европа

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • хитпет

    23 Май 2022

    геврека и гнома си бъркат из гащите...

Реакции