<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин отиде в...

ЕС готви нови санкции срещу руския банков и петролен сектор

18 Април 2022
0 335

ЕС готви нови санкции срещу руския банков и петролен сектор, пише БНР. Това заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в интервю за германския вестник “Билд ам зонтаг”. Европейският съюз ще насочи шестия пакет от санкции срещу Русия към руския петрол и банки. Това казва Урсула фон дер Лайен пред германския вестник Bild am Sonntag. Планираните санкции ще включват Сбербанк, най-голямата руска банка, която досега не беше засегната от санкциите на САЩ и Великобритания,. 

“Гледаме по-навътре в банковия сектор, особено “Сбербанк”, която държи 37% от него. Разбира се, има и енергийни въпроси”, посочва Фон дер Лайен.

Досега Европейският съюз щадеше Сбербанк. Тя заедно с “Газпромбанк” е един от основните канали за заплащане на руския петрол и природен газ, който страните от Европейския съюз закупуват, въпреки конфликта в Украйна, отбелязва Ройтерс. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смята, че западните санкции все повече подкопават руската икономика и дефолтът е само въпрос на време. Това мнение тя изрази пред вестник BILD am Sonntag, цитиран от БТА.

ЕС готви нови санкции срещу руския банков и петролен сектор

Урсула фон дер Лайен: ЕС иска Украйна да се присъедини към блока

„С всяка седмица санкциите разяждат все по-дълбоко руската икономика. Износът на стоки за Русия се срина със 70%“, каза фон дер Лайен.

Тя твърди, че „стотици големи компании и хиляди експерти напуснаха страната. БВП в Русия, според текущите прогнози, ще намалее с 11%“. Според нея „държавният фалит на Русия е само въпрос на време“. Урсула фон дер Лайен добавя, че Брюксел работи по “умни механизми”. Така петролът също да може да бъде включен в следващите санкции. По данни на руското министерството на финансите към 1 февруари 2022 г. външният публичен дълг на страната възлиза на $59,5 млрд., включително дълг по външни облигационни заеми от $38,97 млрд. Общо Руската федерация има 15 активни облигационни заеми с падеж от 2022 до 2047 г.

Урсула фон дер Лайен добавя, че Брюксел работи по “умни механизми”, така че петролът също да може да бъде включен в следващите санкции.

“Това, което не бива да става, е (руският президент Владимир) Путин да получава още по-високи цени на други пазари за доставки. Те иначе биха отивали към Европейския съюз”. Това посочва Фон дер Лайен и добавя: “Най-големият приоритет е да намалим приходите на Путин”.

Германските издания цитират още от интервюто на Фон дер Лайен и призива ѝ страните от ЕС бързо да доставят оръжие на Украйна. „Само така Украйна може да оцелее в борбата си за отбрана от Русия“, казва председателят на ЕК. По думите ѝ на страната трябва да се даде това, от което тя се нуждае за отбраната си.

ЕС готви нови санкции срещу руския банков и петролен сектор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции