<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153128" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България е за...

ЕС иска международен трибунал за Русия

30 Ноември 2022
0 279

ЕС иска международен трибунал за Русия, предава Клуб Z. ЕС ще си съдейства с Международния наказателен съд (МНС) за създаването на специален трибунал за Русия. Това съобщи тази сутрин председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Заедно с нашите партньори ще гарантираме, че Русия ще плати за опустошението, което причини“, заяви Фон дер Лайен.

Банк Росии: Русия ще изпадне в дълбока рецесия тази година

ЕС иска международен трибунал за Русия
Ursula von der Leyen/стоп кадър

Според нея това ще се осъществи с помощта на замразените сметки на руските олигарси и активите на Руската централна банка. Досега ЕС е блокирал активи на стойност 300 млрд. евро на Банк Росии. Авоари на стойност 19 млрд. евро, принадлежащи на руски олигарси, също са замразени. В краткосрочен план Брюксел и партньорите му могат да създадат структура за управление и инвестиране на тези фондове. Планът е те да отидат в полза на Украйна след като санкциите бъдат вдигнати. Така Русия ще обезпечи разрушението, което причини в Украйна.

ЕС ще възстановява Украйна с активи на Руската централна банка?

Урсула фон дер Лайен заяви категорично: „Руските олигарси трябва да компенсират тази цена и да покрият разходите за възстановяването на страната. Русия трябва да плати за ужасяващите си престъпления, включително за агресията срещу суверенна държава.“

ЕС насочва усилията си към международно споразумение, което да направи всичко това възможно. Брюксел също така ще търси и международна подкрепа за тази юридическа институция, а спецтрибуналът ще работи с подкрепата на ООН.

Видео: Ursula von der Leyen

ЕС иска международен трибунал за Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции