<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120913" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нови прегово...

ЕС изключва 7 руски банки от системата SWIFT

02 Март 2022
0 459

Европейският съюз прие да бъдат изключени основни руски банки от системата SWIFT – доминиращата глобална система за междубанкови финансови телекомуникации. Мярката ще попречи на тези банки да извършват финансовите си операции в световен мащаб по бърз и ефективен начин, съобщиха от ЕС.

Засегнатите от решението банки са:

  • “Откритие”
  • “Новикомбанк”
  • “Промсвязбанк”
  • “Россия банк”
  • “Совкомбанк”
  • “Внешноекономбанк”
  • ВТБ

Банките, към които е насочена днешната мярка, бяха избрани, тъй като те вече са обект на санкции от страна на ЕС и други държави от Г-7, посочват от ЕС.

„Финансовото ядрено оръжие“ е задействано срещу Русия. Какво означава това

Последната банка в списъка ВТБ има скорошна история в България. През 2015 г. тястана един от акционерите на телекома Vivacom. А четири години по-късно обяви, че се изтегля и подчерта. Преди това VTB Capital беше спонсор на футболния “Левски”.

ЕС изключва 7 руски банки от системата SWIFT

Днешното решение e координирано с международните партньори Съединените щати и Великобритания. То влиза в сила в срок от 10 дни. В зависимост от поведението на Русия Комисията е готова да добави още руски банки в кратък срок.

„Финансовото ядрено оръжие“ е задействано срещу Русия. Какво означава това
Reuters/Dado Ruvic

Съветът на ЕС реши също така да бъдат спрени спешно руските “медии” “Спутник” и “Раша тудей” (RT/Russia Today). Това решение ще бъде отменено, когато войната в Украйна бъде прекратена и Русия спре разпространението от тези източници на дезинформация и подвеждаща информация за ЕС и европейските държави, посочват от ЕС.

Отбелязва се, че двете организации, чието разпространение в ЕС се спира, са под постоянния контрол на Кремъл и са част от военните действия срещу Украйна и опитите за дестабилизация на по-широк регион.

От ЕС допълват, че тези дейности са насочени срещу изборите в ЕС, срещу малцинствата в Русия, по адрес на мигрантите, гражданското общество и европейските институции.

ЕС изключва 7 руски банки от системата SWIFT

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции