<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145921" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: УЕФА разпред...

ЕСПЧ осъди България заради отказ за промяна на пол по документи

29 Септември 2022
0 264

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 7500 евро обезщетение на транссексуална жена. Делото е заведено от П.Х. заради съдебен отказ полът, имената и ЕГН-то ѝ да бъдат променени в личните ѝ документи.

Забраниха на транссексуалните плувци да участват в състезания за жени

Според ЕСПЧ правото на самоопределяне на сексуалната идентичност е част от неприкосновеността на личността. Страсбург изтъква, че прави разграничение между биологичния пол и социалния аспект на сексуалността. Важно допълнение обаче е, че транссексуалните лица трябва да предоставят достатъчно убедителни медицински доказателства.

ЕСПЧ осъди България заради отказ за промяна на пол по документи
iStock
Делото в България

П.Х. е завела дело за промяна на личните си данни в Районния съд в Горна Оряховица. През февруари 2019 г. съдия Павлина Тонева е допуснала промяната на следните данни: смяна на акта ѝ за раждане от “мъжки” на “женски”, промяна на ЕГН-то и трите имена.

Решението е впоследствие отхвърлено от Окръжния съд във Велико Търново (актът на втората инстанция, където докладчик по делото е съдия Искра Пенчева не е публикуван в съдебните регистри).

Върховният касационен съд също се е произнесъл. Върховните съдии Емил Томов, Драгомир Драгнев и Геновева Николаева не са допуснали обжалване. Решението им се базира на това, че съдът във Велико Търново приема, че половата идентификация като осъзната принадлежност на едно лице към другия биологичен пол е без значение за гражданската регистрация на българските граждани. Тя не е основание за промяна на актове за гражданско състояние.

“Другите българки” и страхът, че българското ще се разплете безвъзвратно

“Юридическото съдържание на понятието “пол” в българското право е свързано с принадлежността към съответния биологичен пол, който е генетично детерминиран и не се променя от раждането до смъртта на индивида”, пише в съдебното решение.

“Общественият интерес налага стабилност на този основен идентификационен белег на лицата – техния пол. Затова промяната на пола, която може да бъде вписана в акта за гражданско състояние, трябва да бъде необратима или поне достатъчно стабилна и обективно установима”.

ЕСПЧ осъди България заради отказ за промяна на пол по документи
iStock

Тримата съдии са приели, че за да се промени полът по документи, трябва да има обективна промяна, която не е задължително да изисква хирургическа намеса.

“Конкретният случай не е такъв. Касае се за млад човек на 22 години. На тази възраст физическото и психическо развитие на личността все още не е завършено”.

Еднополов партньор? Българските родители вдигат кръвното

Медицинска експертиза

Те са се позовали и на медицинската експертиза по делото. Според нея в организма на П.Х. са установени естествените нива на полови хормони, характерни за мъж на 22 години. Налице е известна феминизация, но промените в тялото се дължат непредписана и самоволна терапия и са обратими.

Важно е да отбележим, че би било трудно да има предписана терапия в България. Така че твърденията на съда, които се уповават до голяма степен на медицинска експертиза, пропускат да включат и невъзможността за нужната “обективна промяна”.

ЕСПЧ осъди България заради отказ за промяна на пол по документи
iStock

Адвокатското дружество “Екимджиев и партньори” представя П.Х. в Страсбург. Адвокат Милена Докова обясни пред СЕГА, че транссексуалните лица търпят тежки социални последици. Не могат да си намерят работа, да пътуват и т.н. П.Х. е била възпрепятствана да кандидатства за бригада в чужбина. Адвокатът допълни, че Страсбург критикува подхода на българските съдилища да не изследват случая на П.Х. и да се произнесат с общи мотиви, несъвместими в конвенцията за правата на човека.

Българката е отказала да сключи приятелско споразумение, което е било предложено. Тя ще може да поиска възобновяване на делото за промяна на документите си само при решение на Страсбург.

Европейският съд реши България да заплати 7500 евро обезщетение за морални вреди и още 3000 евро за разноските по делото.

ЕСПЧ осъди България заради отказ за промяна на пол по документи

Източник: СЕГА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • ЕдинЛуд

    11 Октомври 2022

    Мръсни педераси. Трябва да ги разстрелваме публично

Покажи всички Скрий

Реакции