<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151825" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Само хората с...

Ето какво иска да построи НАСА на Луната до 2030

22 Ноември 2022
21 205

Ето какво иска да построи НАСА на Луната до 2030 г.

Националната космическа агенция на Съединените щати НАСА планира да изгради лунна база до 2030 г. Там учените могат да живеят и работят, в съответствие с лунната програма Artemis, съобщава Times. Информацията цитира Мениджър Нюз.

Български физици от СУ с открития за червеевите дупки

Ето какво иска да построи НАСА на Луната до 2030

Идеята

“Ще бъде възможно не само да живеем там, но и да се занимаваме пълноценно с наука”, казва Хауърд Ху. Той е ръководител на първия етап от програмата с изстрелването на космическия кораб „Орион“.

„Още през това десетилетие ще можем да изпратим хора на Луната, където те могат да живеят дълго време“, добави той.

Лунната база ще се състои от основна резиденция на повърхността, обитаема мобилна платформа и луноход. Съоръжението ще се финансира както от държавни източници, така и чрез търговски програми. Предложеното място за строителство ще бъде кратерът Шакълтън. В базата ще се разработват технологии, които по-късно ще бъдат използвани при изследването на Марс.

Стъпките

„Работим върху стабилна програма за връщане на Луната“, казва Ху.

„Следващата цел е двугодишно пътуване до Марс, така че е необходимо да се проучи още по-внимателно какво е извън орбитата на Земята“, заключава експертът.

Цената на програмата Artemis се оценява на $37 милиарда. А през 2025 г. ще възлезе на $90 милиарда, уточнява изданието.

Междувременно космическият кораб “Орион” достигна Луната. Капсулата премина на едва 130 км над повърхността на спътника.

“Орион” изпълнява полето от космическата програма на НАСА “Артемис”. Целта на програмата е отново да бъдат изпратени хората на Луната. След като премина ниско над повърхността, “Орион” ще влезе в орбитата на Луната на по-голямо разстояние от днешното прелитане. Сегашната мисия на кораба е изпитателна и на борда няма хора. Тя трябва да завърши слез три седмици.

Ето какво иска да построи НАСА на Луната до 2030

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции