<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146770" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Влиза в сила ...

Ето кои политици лъгаха най-често в телевизионните си изяви преди изборите

05 Октомври 2022
0 1182

Кои политици лъгаха най-често в телевизионните си изяви преди изборите на 2 октомври 2022 година –  платформата „Лъжеш ли“ анализира участията на 18 кандидати за народни представители – лидери и знакови фигури от партиите и коалициите в предишния парламент, в национален ефир в периода 2-30 септември 2022 г.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов е изрекъл най-много неверни твърдения в ефир от проверените политици, сочи анализът. Костадинов е излъгал 17 пъти.

Костадинов опита да изгони недудобни медии от пресконференция (видео)

„Възраждане“ готвят нов протест срещу зеления сертификат

На следващо място с 14 неверни твърдения се нарежда съпартиецът на лидера на „Възраждане“ Цончо Ганев също. Следват Атанас Атанасов, Кирил Петков, Георги Свиленски, Тошко Йорданов и Асен Василев. Томислав Дончев, Гроздан Караджов, Корнелия Нинова, Десислава Атанасова и Радостин Василев са изрекли по една лъжа.

Сред седемте включени партии и коалиции делът на “Възраждане” е и с най-голяма тежест. 31 неверни твърдения от общо 63 или 55.4%. На второ място е “Продължаваме промяната” с 8 или 14,3%).Трети с 5 са “Демократична България”. По четири имат ИТН и БСП, по две – ГЕРБ и ДПС.

Платформата публикува и конкретните твърдения, които разобличава.

Председателят на ПГ на ГЕРБ в предишния парламент Десислава Атанасова например приписала на ГЕРБ заслугата, че първи са предложили военна помощ за Украйна. Всъщност това правят от “Демократична България”.

Ето кои политици лъгаха най-често в телевизионните си изяви преди изборите

Костадин Костадинов твърди, че Русия не е искала от България да плаща за газа в рубли. Фактите обаче са други – на 31.03.2022 г. руският президент Владимир Путин подписва указ, съгласно който от 1 април 2022 г. на “участниците във външноикономически дейности, имащи изключително право на износ на природен газ в газообразно състояние” трябва да бъде заплащано в рубли за доставките на газ, ако съответният търговски договор е сключен с лице от неприятелска държава. България е в списъка с неприятелските държави, следователно изискването важи за “Булгаргаз”, която има договор за доставка на газ с “Газпром”.

Асен Василев се похвалил, че за първи път под коалиционното управление с премиер Кирил Петков “Лукойл” са платили данъци. Първият път обаче е бил през 2007 г.

Ето кои политици лъгаха най-често в телевизионните си изяви преди изборите

Топ 10 по минути ефирно време

С най-много ефирно време отново е Костадин Костадинов – 164 минути в национален ефир. На второ място е Стефан Янев със 147 минути. Приблизително двойно по-малко са те за Кирил Петков. Минута по-малко е имала Корнелия Нинова. Атанас Атанасов е разполагал с 69 минути, Асен Василев – с 68. Повече от час ефирно време е било дадено и на Георги Свиленски (62) и Цончо Ганев (61). Тошко Йорданов е имал 51 минути, а Томислав Дончев – 44.

Повече четете на novini.bg

Ето кои политици лъгаха най-често в телевизионните си изяви преди изборите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции