<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147167" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Немски еврод...

Ето коя държава иска да отглежда растения на Луната

11 Октомври 2022
0 160

Ето коя държава иска да отглежда растения на Луната – това е Австралия. Учените там желаят да започнат такива опити. Това ще е част от нова мисия, чиято главна цел е създаване на колония. Срокът, който са си дали, е до 2025 г.

Какво каза и какво не каза Гешев при пиар акцията си във “Факултета”?

Ето коя държава иска да отглежда растения на Луната

“Този проект е първата стъпка към отглеждането на растения за храна, лекарства и производство на кислород. Те са от решаващо значение за установяването на човешка колония на Луната.”

Това коментират учените изследователи. 
   
Биологът Брет Уилямс от Техническия университет на Куинсланд казва, че семената ще бъдат пренесени от космическия кораб “Берешит 2” (Beresheet 2) на израелска частна мисия.

След кацането и веднъж озовали се в почвата, семената ще бъдат поливани в запечатана камера. Учените ще следят за признаци на покълване. Видовете растения ще бъдат избрани според способността им да издържат на екстремни метеорологични условия. както и според скоростта им на поникване. 

Животът на Луната

Освен че ще създаде предпоставки за човешки живот на Луната, мисията може да послужи и като лаборатория за намиране на решения на проблемите с продоволствената сигурност, причинени от глобалното затопляне, казва Кейтлин Бърт. Той е професор в Австралийския национален университет. 

“Ако сме в състояние да изградим система за отглеждане на растения на Луната, значи можем да създадем и система за отглеждане на храна в някои от най-суровите условия на Земята”, отбеляза тя в изявление.

Проектът се ръководи от организацията “Лунария Едно” (Lunaria One), която включва австралийски и израелски учени.

Ето коя държава иска да отглежда растения на Луната

Източник: сп. “Обекти”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции