<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111586" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксинираха ...

Ето къде жените, които са подложени на домашно насилие, могат да получат безплатна помощ

12 Декември 2021
0 565

Българския фонд за жените и виртуалната клиника за спешна психотерапевтична помощ Kabinet.bg предлагат безплатна помощ и емоционална подкрепа при случаи на домашно насилие и на жени, които са в риск.

Всеки ден домашното насилие отнема живота на 137 жени по света

Безплатна помощ при домашно насилие предлагат Българският фонд за жените и виртуална клиника за психотерапия

“Пандемията от Covid-19 влоши масово психичното здраве на хората по света. Световната здравна организаци предупреждава за критична нужда правителствата и гражданският сектор да започнат разговор по темата и да подкрепят психичното здраве. Български фонд за жените и Kabinet.bg, се присъединяват към призива на СЗО да спре неглижирането на проблема и поставят началото на дългосрочна програма за безплатна подкрепа на жени и момичета в затруднение и риск”, съобщиха от организациите.

Оттам отбелязват, че в България се наблюдава безпрецедентно влошаване и тежки, дългосрочни ефекти на пандемията върху психиката и емоциите на жените, които изпълняват усложнени роли на първа линия: учителки, медицински работнички, майки, дъщери, служителки без възможност и право на домашен офис, предприемачки, жени на изкуството и свободните професии и много др.

“През изминалите две години, всеки месец поне една жена загива трагично насилствено и след продължила с години нездравословна семейна ситуация на домашно насилие. Посланията на кампанията подчертават правото на всяка жена да чувства пълния спектър от преживявания, включително и най-негативните, без да се чувства виновна за това какво изпитва или мисли и да потърси помощ от професионалисти”, пишат организациите в съобщението за инициативата.

“Още в началото на Covid-19 пандемията с тревога предупреждавахме институциите и обществеността, че е много вероятно жените да бъдат непропорционално засегнати – сигналите за домашно насилие и броят убити жени рязко се повишиха още по време на първия локдаун. Наблюдавахме как ситуацията с безработицата и бедността се влошава, особено при жените, а тези, които все пак останаха наети, поеха двоен и троен товар, работейки от и в дома си и грижейки се за деца или възрастни роднини”, коментира Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Българския фонд за жените.

“Искаме да кажем на жените, че няма правилни или грешни емоции или мисли, че е нормално да чувствате тревога, да сте уплашени, да сте уморени, да сте ядосани, че не сте сами, независимо как се чувствате и че има кой да ви чуе”, казва още Дерменджиева, От фонда припомнят данните, изнесени наскоро от прокуратурата за троен ръст в делата за домашно насилие през първото полугодие на 2021 г.

Все повече хора с паник атаки, фобии

“Covid-19 кризата стана повод да отпаднат част от предразсъдъците и стигмата към психичното страдание и търсенето на помощ. Всеки човек има нужда да бъде чут и разбран. Всеки преживяващ психично страдание и болка има право да бъде поет и изслушан от професионално обучен психотерапевт”, коментира Цветелина Йосифова, психотерапевт, ръководител на Kabinet.bg.

По думите й голяма част от хората, с които виртуалната клиника работа никога преди не са имали достъп до психотерапия. В хода на пандемията причините да бъде потърсена подкрепа от психотерапевт включват усилване на страховете, паник атаки, самонараняване, хранителни разстройства, влошаване на отношенията с близките и на работното място, загуба на близък, фобии, рисково поведение, загуба на работа и доход, насилие.

Данните на дългогодишните изследвания в Европейския съюз показват, че успехът на професионалната психотерапия е гарантиран в средно 65-72% от случаите, а в страните от ЕС, където психотерапевтичната подкрепа е част от здравната система, разходите за общопрактикуващата медицина отбелязват спад от 17%, a посещенията на лекарския кабинет – до 49% при хората, посещаващи психотерапевт”, казва още Йосифова.

Връзката с професионалния екип психотерапевти се осъществява на www.kabinet.bg – на безплатен телефон 0800 20 20 2, имейл [email protected], на живо за София и/или във видео сесия. Сесиите могат да бъдат индивидуални, семейни и групови.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции