<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=138225" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво ако Гер...

ЕЦБ повиши лихвата с 0,5% в отговор на високата инфлация в Еврозоната

21 Юли 2022
0 124

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвения процент с 50 базисни пункта (0,5%) в отговор на високата инфлация в Еврозоната, съобщиха световните агенции в четвъртък. Централната банка не беше повишавала лихвата от 11 години насам – до момента тя беше минус 0,50%, а след увеличението става 0%, пише Свободна Европа.

Промяната в паричната политика на ЕЦБ цели да отговори на високата инфлация в Еврозоната, която достигна 8,6% през юни и продължава да се покачва, докато икономическият растеж се забавя.

Това принуждава банката да балансира между необходимостта от повишаване на лихвените проценти и избягване на сериозни финансови затруднения за най-задлъжнелите страни в еврозоната, които може да бъдат предизвикани от вдигането на лихвите, отбелязва Ройтерс.

Годишната инфлация у нас мина 15%

ЕЦБ повиши лихвата с 0,5% в отговор на високата инфлация в Еврозоната
Снимка: iStock

Целта на ЕЦБ е да върне инфлацията на равнище от 2% в средносрочен план.

С решението си от четвъртък банката се присъединява към големите централни банки по света, които вече предприеха такива действия.

“Управителният съвет отсъди, че е подходящо да направи по-голяма първа стъпка в политиката за нормализиране на лихвите, отколкото бе сигнализирано на предишното заседание”, се посочва в изявлението на ЕЦБ. Предварителното очакване беше за увеличение от 25 базисни пункта.

ЕЦБ е централна банка за 19-те страни, използващи единната европейска валута – еврото. Тя емитира еврото и осъществява паричната политика на Европейския съюз.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Снимки и видео: iStock

ЕЦБ повиши лихвата с 0,5% в отговор на високата инфлация в Еврозоната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции