<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144552" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Цената на газ...

Еврокомисията предлага фирмите за смарт устройства да носят отговорност при хакване

15 Септември 2022
0 66

Еврокомисията предлага нов проект, наречен Законодателен акт за киберустойчивост (Cyber Resilience Act). Чрез него компаниите ще носят отговорност при хакване за своите смарт устройства.

Всяко устройство, което се свързва с интернет, ще трябва да има оценка за риска за киберсигурността. А при необходимост ще трябва да бъде коригирано спрямо новите правила. Те бяха обявени в четвъртък на фона на опасенията за вълна от кибератаки и щети за милиарди евро за собствениците на смарт устройства.

София осигури смарт устройства за възрастни хора с проблеми с паметта (видео)

Еврокомисията предлага фирмите за смарт устройства да носят отговорност при хакване
iStock
Компаниите са изправени пред глоби до 15 милиона евро или до 2.5% от общия им глобален оборот.

Те биха могли да спестят до 290 милиарда евро годишно от киберинциденти в сравнение с разходите от около 29 милиарда евро за постигане на съответствие, заявиха от еврокомисията.

Преди проектоправилата да станат закон обаче те трябва да бъдат съгласувани със страните от ЕС и законодателите на ЕС.

Ето кога ще спрем да ползваме смартфони

През последните години нараснаха случаите на хакерски атаки, насочени към бизнеси, нанасящи огромни щети и изискващи още по-огромни откупи. Това е и една от причините за проекта.

“Той (законът) ще постави отговорността там, където ѝ е мястото – при тези, които пускат продуктите на пазара”, каза в изявление изпълнителният зам.-председател на ЕК по цифровите технологии Маргрете Вестагер.

Еврокомисията предлага фирмите за смарт устройства да носят отговорност при хакване
iStock

Голямата част от устройствата и уредите, които ползваме всекидневно, са уязвими за хакване. Телефони, компютри, таблети, GPS устройства, телевизори, хладилници, играчки. Заобиколени сме от тези машини, които макар да правят живота ни много по-лесен, крият също и голяма опасност.

“Смарт” пистолети с биометрични сензори ще борят смъртността от огнестрелни оръжия (снимки)

Ако бъде приет, законодателният акт може да въведе:
  • Правила за пускане на пазара на продукти с цифрови елементи, за да се гарантира тяхната киберсигурност
  • Съществени изисквания за проектиране, разработване и производство на продукти с цифрови елементи и задължения за икономическите оператори във връзка с тези продукти
  • Производителите ще трябва да оценят рисковете за киберсигурността на своите продукти, да докладват за такива и да предприемат подходящи процедури за отстраняване на проблеми за период от пет години или по време на очаквания “живот” на продукта.
  • От вносителите и дистрибуторите ще се изисква да проверяват дали продуктите отговарят на правилата на ЕС.
  • Правила за надзор на пазара и правоприлагане. Компаниите ще трябва да уведомят ENISA – агенцията за киберсигурност на ЕС, за инциденти в рамките на 24 часа, след като разберат за проблемите, и да предприемат мерки за разрешаването им.
  • Ако компаниите не ги спазват, националните органи за надзор могат да забранят или ограничат предоставянето на даден продукт на националния пазар.
Еврокомисията предлага фирмите за смарт устройства да носят отговорност при хакване
iStock

След приемането на проекта, икономическите оператори и държавите членки ще имат две години, за да се адаптират.

ЕК смята, че ако предложението бъде прието, то Законът за киберустойчивост вероятно ще се превърне в международна отправна точка, отвъд рамките на вътрешния пазар на ЕС.

Еврокомисия предлага фирмите за смарт устройства да носят отговорност при хакване

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции