<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162452" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сергей Лавро...

Европа дава още половин милиард евро като допълнителна военна помощ за Украйна

02 Февруари 2023
0 93

Европа дава още половин милиард евро като допълнителна военна помощ за Украйна.

545 млн. евро е сумата, която Европейският съюз ще отпусне допълнително на Украйна. Това съобщи Съветът на ЕС в четвъртък на фона на започващата в Киев среща на върха ЕС – Украйна.

Първото решение на ЕС за отпускане на военна помощ беше взето на 28 февруари – четири дни, след като руските войски навлязоха в Украйна. С новия седми пакет военната помощ на ЕС за Украйна достигна 3.6 млрд. евро от началото на войната, пише в. Дневник.

“Украйна трябва да получи цялото необходимо военно оборудване и обучение, от които се нуждае, за да защити своята територия и своя народ от агресивната война на Русия. Те не просто защитават страната си. Те защитават нашите общи ценности и основните принципи на международното право”, заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел. Той допълни, че съюзът ще помага на Киев, “колкото е необходимо”.

С отпуснатите средства ще бъде платено на европейските държави, които изпращат оръжие и боеприпаси на украинската армия. 54 млн. евро от сумата са допълнително финансиране за мисията на ЕС за обучение на украински войници, която беше сформирана през октомври.

ЕС обяви удвояване на броя на украинските войници, които ще бъдат обучавани от ЕС, до 30 хил. тази година. Брюксел обеща и 25 милиона евро за разминиране на зони, отвоювани от Украйна.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и по-голямата част от еврокомисарите пристигнаха днес на посещение в Украйна. В Киев те разговарят с президента Володимир Зеленски и украинското правителство, а утре ще се проведе среща на върха ЕС-Украйна.

“Това е четвъртото ми посещение в Киев и този път моят екип от комисари също се присъедини към мен. За нас е важно да сме заедно в Киев, защото всичко, което направихме през изминалата година, беше плод на екипната работа на Европейската комисия. И е важно да отидем сега, за да подчертаем, че ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо”, каза Урсула фон дер Лайен през журналисти в Киев тази сутрин.

За първи път цялата Европейската комисия е на посещение в Киев. Основните теми, които ще бъдат обсъждани, са европейската финансова, военна и хуманитарна помощ за Украйна, както и членството на страната в ЕС.

САЩ подготвят пакет от помощ за Украйна на стойност над 2 милиарда долара

„Невъзможно е да си представим обединена Европа без Украйна“, написа украинският президент Володимир Зеленски във Facebook.

„Украйна и Европейският съюз вече не са отделни субекти на европейския живот. Нашите ценности са общи. Съдбата ни е споделена. Врагът ни е общ. Защитата ни е съвместна. И следователно животът ни е обединен.

Невъзможно е да си представим обединена Европа без Украйна. И нашите институции вече де факто си взаимодействат, както трябва да бъде между ЕС и страната-членка на ЕС. Сега трябва да потвърдим всичко това на политическо и юридическо ниво.

Ключова стъпка ще бъде започването на преговори за членство и се надявам, че скоро ще можем да обявим и това“, посочва Зеленски по време на съвместно заседание на кабинета на министрите на Украйна и колегиума на Европейската комисия, което се провежда за първи път в Киев.

Европа дава още половин милиард евро като допълнителна военна помощ за Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции