<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146894" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зад убийство...

Европа призова за мащабно увеличаване на помощта за Украйна

06 Октомври 2022
0 211

Европа призова за мащабно увеличаване на помощта за Украйна.

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите заявяват, че резултатите от фиктивните референдуми за анексирането на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област, проведени под дулата на автомати, са “нелегитимни”. Те призовават държавите членки да приемат допълнителни строги санкции в отговор на тези действия. Това съобщиха от Европейския парламент.

Призовава се още за създаването на ad hoc международен трибунал за агресията срещу Украйна с цел наказателно преследване на “Путин и всички руски цивилни и военни длъжностни лица и техните марионетки, отговорни за ръководството, започването и осъществяването на войната в Украйна”.

Резолюцията беше приета с 504 гласа “за”, 26 гласа “против” и 36 гласа “въздържал се”.

Европа призова за мащабно увеличаване на помощта за Украйна

САЩ наложиха нов пакет от санкции срещу Русия

Увеличаване на военната помощ за Украйна

Страните от ЕС и другите държави, подкрепящи Украйна, се призовават да увеличат значително военната си помощ. “Колебаещите се” държави членки трябва да предоставят своя справедлив дял от военна помощ, необходима за по-бързо приключване на войната.

Неотдавнашните руски заплахи за използване на ядрено оръжие са безотговорни и опасни, предупреждават членовете на ЕП. Те призовават държавите членки и международните партньори да подготвят бърз и решителен отговор, ако Русия нанесе ядрен удар срещу Украйна. Всеки опит на Русия да представи нападенията над окупираните територии като нападение срещу Русия и следователно като основание за ядрено нападение е незаконен и необоснован и няма да възпре Европейския съюз да продължи да предоставя помощ на Украйна за нейната самоотбрана.

Членовете на ЕП осъждат военната мобилизация в Русия и мерките, принуждаващи жителите на временно окупираните територии на Украйна да служат във въоръжените или помощните формирования на Русия. Това е действие, което Четвъртата Женевска конвенция забранява.

Необходимост от засилване на защитата на европейската критична инфраструктура

По отношение на “Северен поток” – експлозиите показват колко опасна е политиката на нарастваща зависимост от руските изкопаеми горива, коментират евродепутатите. Те подчертават, че превръщането на енергийните доставки в оръжие е издигнато на ново равнище.

Резолюцията призовава държавите членки да разглеждат защитата на европейската критична инфраструктура като приоритет. Да повишат нейната устойчивост срещу външни атаки и да продължат да подкрепят устойчивостта на партньорите от Източна Европа и Западните Балкани.

Европа призова за мащабно увеличаване на помощта за Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции