<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128233" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кабинетът би ...

Европа се превръща в кокаинов център с разширяването на пазара за няколко млрд. евро

07 Май 2022
0 220

Европа се превръща в кокаинов център с разширяването на пазара за няколко млрд. евро, пише Бизнес новините.

След канабиса, кокаинът е най-консумираният наркотик в Европа

Милиони го употребяват, а продажбите са за около 10,5 млрд. евро, съобщава доклад на ЕС

Европа все повече се превръща в център за производство и пренос на кокаин към други региони на света. Тя е и основен пазар за потребление. Това съобщиха агенциите на ЕС, предупреждавайки също и за разширяването на метамфетамина индустрия, предаде “Ройтерс”.

Европейският пазар се разраства. Той е движен от по-голямо производство в Южна Америка, а също и от разширяване на възможностите за преработка в Европа. Пазарът може да нарасне още повече с разработването на нови видове кокаинови продукти за пушене. Това се казва в доклада, предупреждавайки за по-високи рискове за здравето.

„В Европа се извършва по-голямо производство което показва промени в ролята на региона в международната търговия на кокаин“, се казва в доклада.

Белгия изглежда е в центъра на индустрията в Европа, според данни, събрани от агенциите на ЕС. Това е страната от ЕС, която е иззела най-много кокаин през 2020 г. Последната година, за която са налични данни, за общ обем от 70 тона, предимно в пристанището на Антверпен.

Европа се превръща в кокаинов център с разширяването на пазара за няколко млрд. евро

Близначки съдят Playboy. Хю Хефнър им давал “разтварящи краката” наркотици (снимки)

Втората по големина нация в Европа по конфискации е Холандия със заловени 49 тона.

Белгия също е водеща страна в преработката на “паста от кока”, наред с Холандия и Испания, според доклада. Той цитира като доказателство конфискувания кокаин и информация за откритите съоръжения за преработка.

Кокаинът, внесен в Европа от Южна Америка, все повече се пренася в други части на света, по-специално в Близкия изток и Азия. Това прави Европа „ключов пункт за транспориране на наркотици с произход от другаде“, се казва в доклада.

Европейският пазар на метамфетамин също расте, но остава много по-малък от този за кокаина, се казва в доклада, отбелязвайки, че е трудно да се оцени точният му размер.

Синтетичният стимулант традиционно се произвежда предимно в Чехия и се консумира в Източна Европа, но нови данни показват, че търсенето нараства в Западна Европа, особено в Белгия, която се превърна в основен производител.

Европа е водещ производител на метамфетамин в световен мащаб и сега европейските производители работят все повече с мексикански престъпни групи за усъвършенстване на производствените процеси, предупреждават агенциите на ЕС

Европа се превръща в кокаинов център с разширяването на пазара за няколко млрд. евро

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции