<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159977" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Испанският п...

Европаламентът настоява за специален трибунал за руските престъпления в Украйна

19 Януари 2023
0 67

Европаламентът настоява за специален трибунал за руските престъпления в Украйна.

В резолюция, приета днес, Европейският парламент призовава ЕС да предприеме необходимите действия за създаването на трибунала. Той ще бъде в подкрепа на наказателното преследване на руския и беларуския режим за военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и агресия, съобщават от ЕП.

Последващите наказателни преследвания следва да се прилагат за всички от руските въоръжени сили и правителствени служители, участвали във военни престъпления.

Резолюцията относно борбата срещу безнаказаността за военни престъпления в Украйна беше приета с вдигане на ръка.

Европаламентът настоява за специален трибунал за руските престъпления в Украйна

Текстът беше приет с 472 гласа “за”, 19 гласа “против” и 33 гласа “въздържал се”. Няма гласували с “против” и “въздържал се” български евродепутати. Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Александър Йорданов, Асим Адемов и Радан Кънев от ЕНП и от Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели”Обнови Европа” са гласували положително. Останалите българи не са дали своя глас.

Приетият текст отправя искане към ЕС да подкрепи създаването на специален международен трибунал за наказване на престъплението агресия, извършено срещу Украйна. Международният наказателен съд (МНС) няма юрисдикция за това. Трибуналът трябва да търси отговорност от руските политически лидери и военни командири, както и от техни съюзници.

Европарламентът ще обяви Русия за държава, спонсорираща тероризма

Точните условия на работа и състав на специалния трибунал предстои да бъдат определени. Членовете на ЕП обаче подчертават, че той трябва да има юрисдикция да разследва не само Владимир Путин и политическото и военното ръководство на Русия, но и Александър Лукашенко и неговите приближени в Беларус.

Те също така настояват подготвителната работа на ЕС по специалния трибунал да започне незабавно. Нейният фокус ще падне върху установяването на договорености в сътрудничество с Украйна. Украинските и международните органи трябва да бъдат подкрепени при осигуряването на доказателства, които да бъдат използвани в бъдеще.

Парламентът е твърдо убеден, че такъв трибунал ще изпрати много ясен сигнал както до руското общество, така и до международната общност. По този начин президентът Путин и руското ръководство ще могат да бъдат осъдени за престъпленията, извършени в Украйна.

Европаламентът настоява за специален трибунал, който да наказва руските престъпления в Украйна.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции