<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161394" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Почти полови...

Европейският съюз отказа да финансира ограда за българско-турската ни граница

27 Януари 2023
0 116

Европейският съюз отказа да финансира ограда за българско-турската ни граница, съобщава “Дневник“.

В четвъртък се проведе обсъждане за начините за ограничаване на незаконната имиграция и връщане на повече мигранти на фона на все по-големия брой пристигащи, последвал ниските нива по време на пандемията. Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз съживиха някои противоречиви идеи за гранични огради и центрове за търсещи убежище извън Европa.

Австрийският канцлер Карл Нехамер, който беше на посещение у нас само преди няколко дни, предложи финансиране на допълнителното изграждане на оградата по българско-турската граница. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон е отхвърлила неговото искане.

Европейският съюз отказа да финансира ограда за българско-турската ни граница
Снимка: Flickr

“В бюджета на ЕС няма пари за това. Така че, ако харчим пари за стени и огради, няма да има пари за други неща”, коментира Йохансон.

Миграционният натиск се засилва

“Фронтекс” (европейската гранична агенция) съобщава за близо 330 хил. нови нелегални пристигания миналата година. Това е най-високото ниво от 2016 г. насам. По маршрута през Западните Балкани се наблюдава рязко покачване.

По време на срещата Йохансон споделя, че “Имаме огромно увеличение на нелегалните мигранти”. “Имаме много малък процент връщания и мисля, че можем да постигнем значителен напредък по този въпрос”, допълни тя.

Дания, Нидерландия и Латвия бяха сред страните, които призоваваха за по-голям натиск чрез визи и помощ за развитие за близо 20 държави, включително Ирак и Сенегал. Според ЕС те не сътрудничат за връщане на гражданите си, които нямат право да останат в Европа.

Миналата година са върнати едва една пета от тези хора. Според Европейската комисия недостатъчните ресурси и координация от страна на ЕС са още една пречка.

Европейския съвет на 9-10 февруари също ще разгледа въпроса с увеличаването на връщанията на мигранти в страните им, според проект на съвместно изявление.

Ще има ли финансиране за гранични стени?

Разговори бяха проведени между Дания и Руанда за това африканската държава да приема молбите за убежище на кандидати от Източна Африка. Някои европейски страни призоваха за отделяне на средства за гранична ограда между България и Турция. Доскоро и двете идеи бяха смятани за табу.

“Все още работим това да се случи, за предпочитане с други европейски страни, но като краен вариант ще го направим в сътрудничество между Дания и например Руанда”. Това каза в четвъртък датският министър на имиграцията Коре Дюбвад.

Ерик ван дер Бург, нидерландският министър на миграцията заяви, че е отворен за европейско финансиране за гранични огради.

Увеличаващият се брой на пристигащите е върнал темата за миграцията в дневния ред на ЕС. Някои лидери, като канцлер Нехамер, публично призоваха ЕС да финансира ограда за 2 милиарда евро по границата на Турция с България, откъдето все повече мигранти преминават в ЕС.

Въпреки това Йохансон се противопостави на натиска да бъдат използвани еврофондове за изграждане на инфраструктура за граничен контрол. Тя повтори позицията на председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен: “В бюджета на ЕС няма пари за това. Така че, ако харчим пари за стени и огради, няма да има пари за други неща.”

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е повторил искането на Виена за отпускането на европейски средства. “Мисля, че много страни ще имат интерес границата да стане по-добре охранявана”, е подчертал министърът, визирайки българско-турската граница. “За тази цел е необходима подкрепата на Европейската комисия в различни аспекти. Например за технически съоръжения, но и по въпроса, “отнасящ се за оградите”.

Европейският съюз отказа да финансира ограда за българско-турската ни граница

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции