<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132379" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Два различни ...

Фалшиви новини: пет неверни твърдения за маймунската шарка

05 Юни 2022
0 387

Появата на маймунска шарка е следствие от Covid ваксините? Или пък вирусът е изпуснат от лаборатория? А може би е само измислица на медиите? Дойче веле провери достоверността на най-популярните твърдения за маймунската шарка.

Измислица на медиите?

Твърдение: Маймунската шарка не съществува, тя е блъф, се твърди в социалните мрежи. Доказателството било в използваните от медиите снимки, които били стари, или пък показвали други заболявания, като например херпес зостер.

Проверка на фактите: невярно

Маймунската шарка е реалност. Вирусът е познат от 1958-а година, от 1970-а се знае, че той може да се пренася и от хора. Огнища пламват постоянно, но досега само в Западна и в Централна Африка. В Нигерия от 2017-а година насам има голямо огнище с 500 случая, което съществува и днес.

СЗО: Не се налага масова ваксинация срещу маймунска шарка

Фалшиви новини: пет неверни твърдения за маймунската шарка
iStock

„Старите“ снимки, които би трябвало да докажат, че в статиите за маймунската шарка се използват фалшиви данни, са предимно снимки за заболяването от агенции, които разполагат с тях от години. И не е необичайно в информациите по медицински въпроси да се използват по-стари кадри – изборът е по-скоро ограничен.

Що се отнася до „подмяната“ с херпес зостер – действително е имало един случай, в който погрешно е използвана такава снимка, вместо кадър с маймунска шарка. Но тази грешка междувременно е коригирана и статията е преработена.

Следствие от Covid ваксинациите? 

ТвърдениеВаксината срещу коронавирус на AstraZeneca съдържа отслабени аденовируси от шимпанзета – като носители на ДНК на шиповия протеин на вируса. Затова някои потребители са убедени, че заразата с маймунска шарка се дължи на векторната ваксина.

Проверка на фактите:невярно

Макар маймунската шарка и аденовирусите от маймуни да съдържат една и съща дума, вирусите нямат нищо общо помежду си. Имуноложката Кристине Фалк обяснява: „Маймунската шарка е наречена така, защо през 1958-а година е била установена за първи път в едно стадо маймуни. Но нейният най-вероятен първоизточник са гризачите – маймуните вероятно са междинно звено“.

А аденовирусите, които са базата за векторните ваксини, са съвсем друг вид вируси – със съвсем различни свойства.

Вирусът е създаден в лаборатория в Ухан?

Твърдение: Институтът по вирусология в Ухан бил експериментирал с вируси на маймунската шарка – и това за някои е ясен знак, че актуалното огнище на заболяването произхожда оттам. 

Проверка на фактите: подвеждащо

В Ухан действително са били правени експерименти с вируси на маймунската шарка – както е отбелязано и в публикувано през февруари изследване на Института по вирусология. Но за неговите цели са се правили експерименти само с един фрагмент на вируса – по-малко от една трета от неговия геном. При това този фрагмент е абсолютно сигурен, се отбелязва в изследването – изключен е всеки риск, който би могъл да произтече от един заразен вирус.

Два различни варианта на маймунска шарка са регистрирани в САЩ

„Няма никакви доказателства за това, че вирусът на маймунската шарка е създаден в лаборатория. Той съществува свободно – носят го животни в различни държави от Западна и Централна Африка. И почти всяка година се стига до малки огнища сред хората“, обяснява имунологът д-р Марк Слифка. Той допълва, че от генома на вируса може лесно да се установи неговият произход и дали е свързан със западно– или с централноафриканския щам. „Доколкото знам в нито един от първите случаи, за които се съобщава, преди диагностицирането не е бил посещаван Китай“, казва Слифка.

Пандемия ли е маймунската шарка?

Твърдениев социалните мрежи се разпространява мнението, че избухването на пандемия от маймунска шарка било подготвяно отдавна. Това се доказвало от пандемична симулация, представена на Мюнхенската конференция по сигурността. Други пък правят пряка връзка с Бил Гейтс и избухването на маймунската шарка, тъй като той многократно бил предупреждавал за такъв сценарий.

Фалшиви новини: пет неверни твърдения за маймунската шарка
iStock
Проверка на фактите: подвеждащо

Симулацията от Мюнхенската конференция съществува действително – при това със сценарий за фиктивно избухване на епидемия от маймунска шарка през май 2022-а година. Целта е била да се обърне внимание на пропуските в координацията в световен мащаб при избухване на пандемия. Нейната организация само доказва близостта до реалността на този вид сценарии, но не и причинно-следствена връзка.

Що се отнася до твърденията за Бил Гейтс – с фондацията си той отдавна се ангажира с превенцията на заболявания и от години предупреждава за заплахата от биотероризъм и пандемии, включително от шарка. Вероятността от избухване на такава пандемия се споменава обаче и независимо от Бил Гейтс в различни научни статии. А самият той никога не е споменавал изрично маймунска шарка.

Пророк ли е главният американски вирусолог Фаучи?

Твърдение: Главният американски вирусолог Антъни Фаучи бил разпоредил още преди избухването на епидемията от маймунска шарка отпускането на средства за изследване на възможностите за лечение на заболяването – това за някои е сигурно доказателство, че избухването на заболяването е планирано отдавна.

Проверка на фактите: подвеждащо

Финансирането на изследванията е факт. Но като се има предвид, че вирусът на маймунската шарка е открит през 1958-а година. А от над 50 години е известно, че могат да се заразяват и хора. Съответно от толкова време се правят проучвания на възможностите за лечение.

Официалните американски данни сочат, че през годините редовно са се осъществявали такива проекти, а в експертните среди дори се подлага на критика това, че на подобни опасни вируси и на причиняваните от тях заболявания все още не се обръща нужното внимание, докато те не засегнат по-сериозно и развитите индустриални държави.

Фалшиви новини: пет неверни твърдения за маймунската шарка

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции