<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160389" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наказаха "ста...

ФБР откри класифицирани документи в дома на Джо Байдън

22 Януари 2023
0 183

ФБР откри класифицирани документи в дома на Джо Байдън. Това представлява политически и правен риск за президентството на САЩ, пише Блумбърг.

Как разследването на “Ди Велт” помага да разберем кой кой е в България

ФБР откри класифицирани документи в дома на Джо Байдън

Министерството на правосъдието е открило шест документа в дома на Байдън в Уилмингтън, Делауеар. Те съдържат класифицирана информация.

При претърсването, продължило повече от 12 часа, са открити и секретни бележки от времето, когато Байдън е бил в Сената и вицепрезидент. Според запознати претърсването е извършено от агенти на ФБР. Участието на агенцията не беше оповестено от Белия дом или от личния юридически екип на Байдън в техните изявления.

Министерството на правосъдието също потвърди претърсването.

Предистория

Миналата седмица главният прокурор Мерик Гарланд обяви назначаването на специален съветник, който да разследва откриването на класифицирани документи в офиса на мозъчен тръст, който Байдън е използвал, след като е бил вицепрезиден. Както и в къщата му в Уилмингтън, щата Делауеър.

Преди това Гарланд назначи специален съветник, който да разследва откриването на класифицирани документи в дома на бившия президент Доналд Тръмп. Трябваше да се отговори дали той или негови сътрудници умишлено не са подвели правителствените служители, които искат връщането им.

Откриването на четвъртата партида документи изостря неудобната политическа грешка за Байдън. И то преди очакваната кампания за преизбиране през 2024 г. Белият дом се опита да направи разлика с Тръмп, който вече обяви трета президентска кандидатура. От там подчертаха сътрудничеството на Байдън с разследващите.

Удар

Но разкритията отклониха вниманието от вълната от инерция, на която Байдън се беше качил. След като 2022 г. приключи със законодателни победи и по-добро от очакваното представяне на демократите в средата на мандата.

През август ФБР извърши претърсване и в резиденцията на Тръмп в Мар-а-Лаго. Но Тръмп е твърдял, че не е длъжен да върне документите в националните архиви, след като напусне поста си.

Според представители на Белия дом претърсването на дома на Байдън в събота е било доброволно. И не е било предизвикано от заповед или призовка.

Запитан защо документите не са били намерени по време на предишните претърсвания на адвокатите на президентите, един от запознатите с въпроса заяви, че представителите на Байдън са се съгласили, че ако намерят класифициран документ по време на претърсването, ще спрат и ще поискат указания от служители на Министерството на правосъдието. Процесът на търсене е бил подчинен на строги правила.

Развитие

Не е ясно дали ще има още претърсвания в имота на президента в Рехобот, Делауеър.

Нито Байдън, нито първата дама Джил Байдън са присъствали по време на претърсването в петък. Това заяви Ричард Заубер, специален съветник на президента.

“Както е подробно описано в изявлението, публикувано от личния адвокат на президента, президентът и неговият екип работят бързо, за да гарантират, че Министерството на правосъдието и специалният съветник разполагат с всичко необходимо за извършване на задълбочена проверка”, каза Заубер.

Байдън прекарва този хладен зимен уикенд в дома си на плажа в Рехобот. Прессекретарят Карин Жан-Пиер отказа да каже на репортерите тази седмица дали той избягва имота в Уилмингтън заради разследването.

Скандал

Проучване на университета “Куинипиак”, проведено между 11 и 15 януари, показа, че около две трети от американците твърдят, че следят събитията много внимателно или донякъде внимателно. Шестдесет процента от тях смятат, че Байдън е действал неподходящо по начина, по който е боравил с документите. Въпреки че само 37% смятат, че срещу него трябва да бъдат повдигнати наказателни обвинения, сочи проучването.

В четвъртък Байдън разкритикува въпросите по темата, като заяви, че американците не разбират спора.

“Не съжалявам за нищо”, заяви Байдън пред репортери в Белия дом. “Следвам това, което адвокатите ми казаха, че искат от мен да направя – точно това правя.”

Белият дом отказа да отговори на много въпроси по темата, включително защо Байдън не е оповестил веднага публично откриването на документите през ноември. CBS News разпространи новината два месеца след намирането на първите документи.

ФБР откри класифицирани документи в дома на Джо Байдън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции