<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120607" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ООН представ...

ФИФА отне името, химна и флага на Русия, но не изключи тима от надпреварите

28 Февруари 2022
0 572

Световната футболна централа (ФИФА) забрани на тима на Русия да използва името, флага и химна на страната си при международни срещи. Отборът също няма право да домакинства в рамките на държавата, предава bTV. Мерките на ФИФА идват в отговор на започналото на 24 февруари военно нападение на Русия в Украйна.

Преместиха финала на Шампионската лига от Санкт Петербург в Париж

“На територията на Русия няма да се провеждат никакви футболни турнири, а домакинските срещи на местните отбори ще се провеждат на неутрален терен. Отборите, които представляват Русия на международната сцена, ще се състезават под името “Футболен съюз на Русия”, а не “Русия”.

Няма да се използват флага и националния химн на Русия в мачовете, в които участва Футболния съюз на Русия. Междувременно ФИФА ще продължи своя диалог с МОК, УЕФА и другите спортни организации, за да прецени дали са нужни допълнителни мерки или санкции, включително и евентуално изключване от турнири. Тази мярка може да бъде наложена в бъдеще, ако ситуацията не се промени бързо”, пишат от ФИФА в официална позиция.

Преместиха финала на Шампионската лига от Санкт Петербург в Париж
Остра реакция от Полша, Швеция и Чехия

Тимовете на Полша, Швеция и Чехия първи отказаха да играят срещу Русия в плейофите за класиране за световното първенство през 2022 г. От Руската федерация заявиха, че при този сценарий трябва по служебен път да намерят място сред най-добрите отбори в света и да участват в мачовете в Катар.

От ФИФА обявиха, че ще продължат преговорите с тимовете за намиране на решение и изход от ситуацията. Заради липсата на категоричност при обявяването на решението, ФИФА беше остро критикувана най-вече от полската футболна федерация. “Решението на ФИФА е напълно неприемливо за нас. Във военна ситуация ние не искаме да си играем игрички”, казват те.

Вчера (27 февруари) английската футболна централа обяви, че няма да играе международни мачове срещу Русия за неопределен период от време.

ФИФА отне името, химна и флага на Русия, но не изключи тима от надпреварите

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции