<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146983" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проверяват л...

Фондът на Навални обяви нови разкрития за хора на власт в Русия (видео)

07 Октомври 2022
0 311

Фондът за борба с корупцията (ФБК), основан от руския опозиционер Алексей Навални, публикува нов филм-разследване, в който разкрива недвижимите имоти и активите на семейството на вицепремиера на руското правителство Татяна Голикова, пише Свободна Европа.

Според екипа на Навални Голикова и съпругът ѝ – бившият ръководител на Министерството на промишлеността и търговията Виктор Христенко, притежават голям брой скъпи недвижими имоти както в Русия, така и в чужбина. Разследващите оценяват общата сума на семейните активи на 50 милиарда рубли.

Само къщата в Московска област на Голикова и Христенко с площ 1800 кв.м, изкуствени водоеми и отделна сграда за прислугата е оценена на 500 млн. рубли.

Именията на директора на “Газпром” Алексей Милер – новото разследване на фонда на Навални

Голикова, която преди да стане вицепремиер преди четири години и половина, беше министър на здравеопазването, сега е с ресор социална политика и ръководи Оперативния щаб за борба с коронавируса. Сътрудниците на Навални смятат, че тя е използвала позициите и правомощията си за лично облагодетелстване.

Това се е случвало и през сина на Виктор Христенко от първия му брак – бизнесмена Владимир Христенко. Той е президент на фармацевтичната компания “Нанолек”, която освен всичко друго произвежда и ваксини. Твърди се, че покровителството на Голикова е позволило на компанията да получи държавна поръчка. Фирмите на Христенко-младши, според разследването, също са свързани с компанията Generium – най-големият производител на ваксината Sputnik V.

В разследването се разказва още за голф клубове, собственост на семейство Христенко. Един от тях се намира в Испания. Твърди се още, че компаниите на Христенко-младши притежават луксозни вили в Испания и Португалия, хотели във Франция, недвижими имоти в Москва.

Екипът на ФБК публикува снимки на частен самолет, за който се твърди, че е на семейството.

С него семейството е летяло дори когато границите на страната бяха затворени заради пандемията от COVID-19.

Според данните в разследването машината – Bombardier Challenger 600 на стойност 32 млн. долара или 2 млрд. рубли, години наред е кацала на летището на Коста дел Сол в Малага – паркинг за частни самолети.

Фактът, че Голикова лети по света с частен самолет беше съобщен от журналисти още през 2020 г. Само през 2019 г. личният семеен самолет е летял до Малага поне девет пъти. В три от случаите на борда е била самата тя.

На 26 февруари 2020 г. Голикова публично призова руснаците да не пътуват в чужбина, освен ако не е абсолютно необходимо. Два дни след тези думи самолетът на семейството пристига в Малага. Месец по-късно – в италианските градове Пиза и Гросето, съобщават още от ФБК и прилагат скрийношотове на движението на самолета.

Според информацията семейството е посетило още Сардиния, Кипър, Турция, Франция и арабските емирства.

Разследването завършва с призив за налагане на санкции срещу Голикова и нейното семейство. Това ще ги лиши от възможността да използват собственост на Запад.

Татяна Голикова, баща и син Христенко или техни представители все още не са коментирали разкритията.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: YouTube/Алексей Навальный

Фондът на Навални обяви нови разкрития за хора на власт в Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции